Svet

Posilstvo ni rekreacijska dejavnost

Arhiv
17. 10. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sedem mesecev po noči pijančevanja na najstniški zabavi so dva nogometaša spoznali kriva posilstva. Šestnajstletna srednješolka se večine omenjene noči ni spominjala in sprva sploh ni hotela vložiti tožbe. A ko je končno sedla na prostor za priče na sodišču za mladoletne v Steubenvillu, je njena zgodba brez sence dvoma razkrila početje dveh nogometašev, ki so jima sodili.

Posiljevalca iz Steubenvilla.

O tem je prvič spregovorila javno in opisala, kako je s še dvema dekletoma kupila pijačo iz zamrznjenega sadja, nato so vanjo vlile še malo vodke in odšle na zabavo.

Hekerska skupina Anonymous je na spletu vodila kampanjo, v kateri so posilstev obtožili še več nogometašev.

Potem ko se ga je napila skoraj do nezavesti, so ji o noči ostale v spominu samo bežne podobe: zabavo je zapustila z roko v roki z obrambnim igralcem Trentom Maysom, na ulici je bruhala, naslednje jutro se je zbudila gola, pokrita z odejo, v drugi hiši. Čez dva dni je na youtubu videla udeleženca zabave, ki se je 'šalil' o 'mrtvem' dekletu, ki je bilo posiljeno. ''Takrat,'' je pričala, ''sem nekako vedela.''

S prsti

Zdaj ve tudi ves svet. Na podlagi kratkih telefonskih sporočil, objav na družabnih medijih in fotografij z mobilnih telefonov - na eni od njih je gola žrtev zvita v klopčič - je tožilstvo sestavilo koščke sestavljanke o tem, kaj se je zgodilo v razgrajaški noči pijančevanja. Sedemnajstletni Mays in njegov ekipni tovariš, 16-letni Malik Richmond, sta prodirala v dekle s prsti, kar je po zakonu Ohia posilstvo. Sodnik ju je spoznal za kriva.

Citat: ''Mojega življenja je konec. Nihče me ne bo hotel.'' - Malik Richmond

Richmond je obsojen na vsaj enoletno zaporno kazen v zaporu za mladoletne, Mays je bil spoznan za krivega tudi fotografiranja in razpošiljanja fotografije golega dekleta ter obsojen na vsaj dve leti.

Richmond je v svojemu odvetniku v solzah dejal: ''Mojega življenja je konec. Nihče me ne bo hotel.'' Toda čez nekaj minut je dobil oporo iz presenetljivega vira: od dekletove matere. Ko je odkorakal do nje in ji povedal, da mu je žal, mu je odgovorila: ''Vem, da ti je, in to sprejmem.'' Anonimna sporočila po elektronski pošti, mobilnih telefonih in twitterju so mesto prikazala kot v nogomet zaljubljeno okrožje, ki je združilo moči v zaroti, da bi zavarovalo svoje slavno srednješolsko nogometno moštvo. Državni tožilec Ohia Mike DeWine je oznanil, da bo sklical veliko poroto, ki naj bi proučila morebitne dokaze o nepooblaščenem vtikanju v dokaze, da bi preprečili prijavo lanskega posilstva in druge prestopke. To vsekakor napoveduje možnost novih obtožnic in novih sojenj. ''Udariti moramo po mizi,'' je bil odločen DeWine. ''Posilstvo ni rekreacijska dejavnost.''

Strah in bolečina

V mesecih pred sojenjem sta se po vsem kraju stopnjevala strah in bolečina, saj je hekerska skupina Anonymous na spletu vodila kampanjo, v kateri so posilstev obtožili še več nogometašev. Člane lokalne mladinske nogometne ekipe so zmerjali z mladimi posiljevalci. Potem so se stvari še poslabšale: druge ekipe so izstopile iz lige in oblikovale svojo, brez Steubenvilla.

Žrtev je dosegla pravico.

Vse šole so morali 8. januarja, mesec dni po pokolu v Newtonu v Connecticutu, zapreti zaradi spletne grožnje. Največ žvepla so polili po družinah, ki so povezane z mestno nogometno ekipo Big Red. Žrtev je torej dosegla pravico, vendar nobena sodba ne more izničiti groze, ki se ji je zgodila. V tednih po posilstvu so se je prijatelji izogibali, spala je le malo in bila zelo vznemirjena. Kot razkrivajo njeni odvetniki: ''Po najboljših močeh se trudi, da bi zaživela normalno - in prav dobro ji gre!''