Svet

Še stenografinja in kaplan sta izgubila živce

STA / S.R.
17. 10. 2013, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes ostro kritiziral kongresne republikance zaradi "nesmiselne" škode, ki so jo z zaprtjem vlade in zavlačevanjem pri dvigu dovoljene meje zadolževanja povzročili gospodarstvu in jih pozval k resnemu delu.

Reuters
Da so Američani siti Washintgona, je priznal tudi Obama.

Obama je zgodaj zjutraj podpisal zakon, ki omogoča nadaljnje financiranje vlade do 15. januarja in viša dovoljeno mejo zadolževanja, da bo zadostovala do 7. februarja.

Kongresni republikanci so 1. oktobra ustavili financiranje vlade z zahtevo, da se odvzame denar leta 2010 sprejeti zdravstveni reformi, ki sta jo potrdila oba domova kongresa, na koncu pa je prestala tudi ustavno presojo vrhovnega sodišča ZDA. Obama in demokrati so izsiljevanje zavrnili in po dveh tednih, ko je priljubljenost republikanske stranke v ZDA padla na zgodovinsko dno, dosegli zmago.

Republikanci so po lanskih predsedniških volitvah dobili nov poduk, da se Amerika spreminja v smer, ki jih dolgoročno potiska iz igre za Belo hišo in prevzem večine v senatu, če ne bodo spremenili svojega pristopa. Zanašanje na bele moške volivce jim sicer lahko še nekaj let zagotovi večino v predstavniškem domu, v katerega se voli po strankarsko zarisanih volilnih okrožjih, vendar pa večina Američanov več nima posluha za politiko izključevanja, blokad in sporov za vsako ceno. Del strankinih voditeljev, kot je na primer senator iz Arizone John McCain, je to dojel, velik del članov predstavniškega doma pa še ne.

Zakon o financiranju vlade in javnem dolgu na koncu ni vseboval nobene od radikalnih zahtev razen določila, da je potrebno temeljito preveriti prosilce za subvencije pri nakupu zdravstvenega zavarovanja. Ironično - vsebuje pa dodatno porabo. 35 strani dolg zakon namenja denar za pomoč Koloradu zaradi poplav, denar za veterane, za lov na afriškega zločinca Josepha Konyja, 174.000 dolarjev za družino pokojnega demokratskega senatorja Franka Lautenberga in drugo dodatno porabo.

V zakonu je tudi določilo, da se mora sestati poseben odbor za pogajanja o proračunu, sestavljen iz članov senata in predstavniškega doma ter do sredine decembra pripraviti predloge za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja. S tem bi se potem izognili ponovitvi cirkusa prihodnje leto, ko bo spet potrebno financirati vlado in zvišati mejo javnega dolga. Zgodaj zjutraj sta tako uvodoma šla na zajtrk predsednika odborov za proračun republikanec Paul Ryan iz Wisconsina in demokratka Patty Murray iz Washingtona. Na dogovor nihče resno ne računa, vendar pa je vsekakor bolje, če se pogovarjajo, kot pa ne.

"Američani so siti Washingtona," je dejal Obama in obenem zagotovil, da so le uspeli ohraniti zaupanje v kreditno verodostojnost ZDA. Ocene škode zaradi zaprtja vlade so se gibale okoli 200 milijonov dolarjev na dan, skupni račun zaradi igranja s kreditno verodostojnostjo pa naj bi bil 24 milijard dolarjev. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je v sredo zvečer republikance vprašala, ali se jim zdi vredno, da so povzročili toliko škode in skrčili gospodarsko rast za 0,6 odstotka.

Politična preigravanja so v sredo zvečer v času glasovanja o kompromisnem predlogu v predstavniškem domu spravile ob živce in zdravo pamet kongresno stenografinjo Dianne Reidy, ki je stopila na govorniški oder in se zadrla v mikrofon, da je natolcevanje o "enotni državi pod Bogom" navadna neumnost, ker ZDA niso bile nikoli enotne. Nato so jo na silo odstranili in poslali na psihiatrično opazovanje. V zadnjih dveh tednih je živce izgubljal tudi kongresni kaplan, ki je vsak dan začel molitve s pozivom Bogu, naj poslancem vlije modrost in to na glas pred njimi.

Na koncu je le zmagala zdrava pamet in v ZDA ter po svetu je zavladalo olajšanje, čeprav z rezervo, saj ni nobenega jamstva, da se vse skupaj ne bo ponovilo spet v začetku prihodnjega leta.

Direktorica Mednarodnega denarnega sklada IMF Christine Lagarde je pozdravila dogovor, ampak hladno pripomnila, da je bistvenega pomena, da se meja dolga poviša na trajnejši način, s čimer se bodo zmanjšale nezanesljivosti. Kitajska, ki drži 1300 milijard dolarjev ameriškega dolga, je preko zunanjega ministrstva sporočila, da je ustrezno reševanje tovrstnih zapletov predvsem v interesu ZDA. Kitajska tiskovna agencija Xinhua pa je komentirala, da so si Američani le malce podaljšali zažigalno vrvico na lastni bombi.

Najbolj so si oddahnili javni uslužbenci, ki so bili dva tedna na prisilnem dopustu. Ob prihodu v Belo hišo je uslužbence pričakal šef kabineta Denis McDonough in jih zbadal z vprašanji o "dopustu". Uslužbence Agencije za zaščito okolja (EPA) pa je ob prihodu na delo s krofi in kavo pozdravil podpredsednik ZDA Joseph Biden.