Svet

Obrambno ministrstvo bo sprejelo denar dobrodelne organizacije

STA / S.R.
10. 10. 2013, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Republikanci in demokrati do srede še niso dosegli dogovora, ki bi omogočil normalno financiranje vladnih dejavnosti, in obrambno ministrstvo je zdaj celo napovedalo, da bo sprejelo denar od dobrodelne organizacije, da bodo lahko izplačali ugodnosti družinam padlih vojakov. Pogovori med sprtima strankama se bodo danes nadaljevali.

Reuters
Pentagon.

Republikanci so blokirali proračun, ker demokrati niso želeli odvzeti denarja zdravstveni reformi. Zdaj zahtevajo pogajanja o znižanju proračunske porabe in še čem drugem, preden bodo preprečili stečaj ZDA in dvignili sedanjo mejo dovoljenega javnega dolga v višini 16.700 milijard dolarjev.

Predsednik ZDA Barack Obama in demokrati pogajanja zavračajo, dokler republikanci ne odpravijo proračunske blokade in dvignejo meje javnega dolga.

Zaprtje ameriške vlade zaradi blokade proračuna traja že deset dni, v sredo pa se je vnel spor okrog plačevanja ugodnosti družinam padlih vojakov. Po 1. oktobru je na bojiščih padlo 17 ameriških vojakov. Družina je upravičena do okrog 100.000 dolarjev na padlega vojaka, vendar tega denarja zdaj ni.

Predstavniški dom je soglasno potrdil predlog za sprostitev denarja v ta namen, a še preden je lahko Bela hiša napovedala veto, ker želi sprostitev celotnega proračuna in ne le po delih, je obrambni minister Chuck Hagel dejal, da bodo sprejeli denar od dobrodelne organizacije.

Organizaciji bodo denar vrnili, ko bo proračun sproščen. Hagel je še dejal, da se počuti osramočenega, ker so zašli v tak položaj.

Politična razprava se sicer s približevanjem 17. oktobra namesto na zaprtje vlade osredotoča na javni dolg.

Finančni minister Jack Lew bo danes v kongresu poslance prepričeval, da bodo posledice zelo hude, če do roka ne dvignejo dovoljene meje zadolževanja.

Obama se je v sredo srečal s kongresnimi demokrati in jim dejal, da bo privolil tudi v manjši dvig meje, čeprav bi raje videl večjega, samo da se izognejo katastrofi. Obama se bo danes ponovno sestal z demokrati, kasneje pa tudi s kongresnimi republikanci.

Republikanec Paul Ryan iz Wisconsina pa je v prispevku za Wall Street Journal pozval k dogovoru o zmernih davčnih reformah in zmernih reformah socialnih programov, da se izognejo plačilni nesposobnosti.

Nakazuje se možnost rešitve na način, da se meja javnega dolga dvigne le za toliko, da bo dovolj za nekaj tednov. V tem času pa se bodo pogajali o znižanju proračunske porabe. Obama je dejal, da se je pripravljen pogajati o vsem mogočem, ampak šele, ko bo konec blokade, saj ne pristaja na politiko izsiljevanja.

A zasebni sektor že izgublja potrpljenje s politiki v Washingtonu. Podjetje Fidelity Investments je tako začelo prodajati državne obveznice, ki bodo kmalu zapadle, ker želijo zavarovati interese svojih delničarjev.

Nekateri republikanci medtem še naprej tiščijo glavo v pesek in trdijo, da ne bo hudih posledic, če meje javnega dolga ne zvišajo pravočasno, kljub temu pa je vse več takih, ki podobno kot demokrati svarijo pred hudimi posledicami za ZDA in svet.

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP kaže, da kongres podpira le še pet odstotkov Američanov, za zaplete pa jih 62 odstotkov krivi kongresne republikance.