Svet

Nekdanji obrambni minister obsojen zaradi pranja denarja

STA/M.J.
7. 10. 2013, 11.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v Atenah je nekdanjega grškega obrambnega ministra Akisa Cohadzopulosa danes spoznalo za krivega pranja denarja. Kazni sodišče še ni izreklo, grozi pa mu do 20 let zapora, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Militaryphotos

Poleg Cohadzopulosa je sodišče danes za krive med drugim spoznalo še njegovo sedanjo in nekdanjo ženo, njegovo hči in več sodelavcev.

Socialist Cohadzopulos, ki je bil obrambni minister med letoma 1996 in 2001 v vladi premiera Kostasa Simitisa, je bil obsojen pranja denarja zaradi prejemanju podkupnin pri nakupu štirih podmornic nemške družbe Ferrostaal in ruskih protiletalskih raket TOR-M1.

Zaradi korupcije mu niso sodili, saj je ta zločin zastaral. Bivši minister je vse obtožbe zanikal.



Cohadzopulosa so prijeli aprila lani in je od takrat v priporu. Marca letos je bil zaradi utaje davkov že obsojen na osem let zapora in 520.000 evrov kazni, ker ni prijavil lastništva luksuzne vile blizu Akropole v Atenah. Zasegli so mu tudi vilo.

Eden od ustanovnih članov grške socialistične stranke Pasok in nekdanji poslanec Cohadzopulos je bil blizu nekdanjemu premieru Andreasu Papandreuju in je zasedal vrsto ministrskih položajev tako v njegovi vladi v 80. in 90. letih, kot tudi v Simitisovih vladah med letoma 1996 in 2004.