Svet

V Nemčiji zmaga Merklove

STA / S.R.
22. 9. 2013, 18.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodeč po projekcijah volilnih izidov je na današnjih parlamentarnih volitvah v Nemčiji največ, 42,5 odstotka glasov, dobila CDU-CSU kanclerke Angele Merkel; sledijo ji socialdemokrati (SPD) s 26,5 odstotka, Levica z 8,5 odstotka in Zeleni z 8 odstotki glasov, dosedanji koalicijski partnerji Merklove liberalci (FDP) pa niso prišli v bundestag.

Reuters
V Nemčiji je slavila unija Angele Merkel.

Konservativna unija CDU-CSU kanclerke Angele Merkel je tako prejela odstotek ali dva več, kot so ji napovedovale predvolilne ankete, medtem ko so socialdemokrati Peera Steinbrücka odnesli približno toliko manj, je objavila nemška televizijska mreža ZDF.

Medtem ko je rezultat Levice v okviru pričakovanj, pa so Zeleni dobili manj, kot so upali; verjetno jim je škodila pedofilska afera v zadnjih dneh kampanje. Veliki novici danes pa sta, da tako koalicijskim liberalcem kot evroskeptični Alternativi za Nemčijo (AfD) ni uspelo doseči petodstotnega praga, potrebnega za vstop v parlament.

Obema je očitno ušel le za las, saj naj bi FDP dobila 4,5 odstotka glasov, AfD pa 4,8 odstotka. Pri projekcijah je sicer potrebno upoštevati statistično napako v višini nekaj desetink odstotka, tako da ta izid še ni povsem gotov. Preboj AfD v bundestag bi bil sicer veliko presenečenje.

Tako naj bi CDU-CSU dobila od 297 do 302 sedeža v novem bundestagu, SPD pa od 184 do 189 sedežev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Levici se obeta 60 mandatov, Zelenim pa 57. Po projekciji ZDF naj bi imel novi bundestag skupaj 608 sedežev.

Volilna udeležba je bila 72-odstotna, kar je 1,2 odstotka več kot na zadnjih volitvah leta 2009.

Dosedanje črno-rumene vlade, katere nadaljevanja so si želeli tako v CDU-CSU kot v FDP, tako očitno ne bo. Kot njena najverjetnejša naslednica pa se sedaj obeta velika črno-rdeča koalicija CDU-CSU in SPD.

Merklovo tako čaka še tretji mandat na čelu vlade, najverjetneje s koalicijo, kakršno je že vodila v svojem prvem mandatu v letih 2005-2009.

Kanclerski kandidat SPD Steinbrück je sicer dal pred volitvami jasno vedeti, da ga ministrski položaj v vladi Merklove ne zanima, sicer pa tako v CDU-CSU kot v SPD pred volitvami niso izključili morebitnega ponovnega sodelovanja.

Tudi poznavalci v Nemčiji so soglasni, da med strankama ni prevelikih vsebinskih razlik in da večjih težav v koalicijskih pogajanjih ne bi smelo biti. Obenem ne pričakujejo, da bi vrlika koalicija - te si je sicer želela večina Nemcev - prinesla bistvene spremembe v vladni politiki tako doma kot v Evropi.