Svet

V nakupovalnem središču že 39 mrtvih

STA / S.R.
22. 9. 2013, 08.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nakupovalnem središču v kenijskem Nairobiju se danes nadaljuje drama s talci, potem ko so ga v soboto napadli pripadniki somalijske milice Šebab. Ti so ubili najmanj 39 ljudi, med njimi tudi nekaj tujih državljanov, več kot 150 je ranjenih. Napadalci naj bi zajeli talce, kenijske oblasti pa so na prizorišče napotile okrepljene sile.

Reuters
Policisti pregledujejo nakupovalno središče.

Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta med smrtnimi žrtvami dva francoska in dva kanadska državljana, eden od slednjih je diplomat. Med ranjenimi so tudi ameriški državljani.

Kenijsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so zgornja nadstropja poslopja doslej že preiskali in zavarovali. Napadalci so trenutno v pritličju ali kletnih prostorih, zadržujejo pa neznano število talcev.

Odgovornost za napad je prevzela somalijska milica Šebab, ki je sporočila, da gre za povračilo za kenijsko vojaško posredovanje v Somaliji. Kenijske enote sodelujejo v enotah Afriške unije v posredovanju proti somalskim islamistom.

Nakupovalni center Westgate, ki je sicer v izraelski lasti, je vrata odprl leta 2007. Gre za priljubljeno središče bogatejših Kenijcev in tujcev, ki živijo in delajo v okolici. Med slednjimi so tudi uslužbenci Združenih narodov.