Svet

Obama si želi v vojno

STA / J.P.
1. 9. 2013, 08.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je, potem ko je v soboto sporočil, da bo kongres zaprosil za odobritev vojaškega ukrepanja proti Siriji zaradi uporabe kemičnega orožja, tja že poslal ustrezno resolucijo. Iz senata pa so medtem sporočili, da bodo že prihodnji teden izvedli javna zaslišanja o Siriji.

Reuters
Nobelov nagrajenec za mir

Bela hiša je z resolucijo formalno zahtevala, naj kongres odobri vojaško posredovanje v Siriji. Kot so poudarili, bo podpora kongresa "jasen znak ameriške odločenosti" glede Sirije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Tretja svetovna vojna?

Cilj ameriške uporabe sile v tem primeru je preprečiti nadaljnjo uporabno kemičnega orožja ali drugega orožja za množično uničevanje, je Obama poudaril v resoluciji.

To morata obravnavati oba domova kongresa, ki je sicer do 9. septembra uradno na počitnicah.

Cilj ameriške uporabe sile v tem primeru je preprečiti nadaljnjo uporabno kemičnega orožja ali drugega orožja za množično uničevanje.

Vodja demokratske večine v senatu Harry Reid je sicer v soboto sporočil, da bodo v zunanjepolitičnem odboru senata že prihodnji teden izvedli javna zaslišanja o Siriji, na katerih bodo sodelovali visoki predstavniki Obamove administracije.

Glasovanje v senatu pa je po Reidovih besedah predvideno najkasneje v tednu, ki se začne z 9. septembrom.

Predsednik predstavniškega doma John Boehner je sporočil, da bo predstavniški dom, v katerem imajo večino republikanci, razpravo o resoluciji začel 9. septembra.