Slovenija

Sporazum z Rusijo o prenosnih raketnih sistemih

STA / J.P.
1. 9. 2013, 07.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister z Obrambo Roman Jakič danes začenja tridnevni uradni obisk v Moskvi, kamor odhaja na povabilo ruskega kolega Sergeja Šojguja. Glavna namena obiska sta krepitev stikov in izmenjava pogledov glede nadaljnjega razvoja sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, sporočajo na obrambnem ministrstvu.

Mediaspeed
Minister z Obrambo Roman Jakič

Pogovori bodo poleg krepitve političnih stikov tako zajeli tudi nadaljnjo krepitev tako dvostranskega kot večstranskega sodelovanja med državama na obrambnem in vojaškem področju, sodelovanje v mednarodnih operacijah in na misijah, dinamiko reform obrambnega in vojaškega sistema ter varnostne razmere v obeh regijah in širše.

V okviru srečanja, ki je prvi uradni obisk slovenskega ministra za obrambo v Rusiji, bosta ministra podpisala sporazum med vladama o izmenjavi izvedbenih informacij in nadzorovanju izpolnjevanja obveznosti namenske uporabe posameznih vrst izdelkov, ki imajo vojaško namembnost.


Sporazum se bo nanašal na prenosne raketne sisteme tipa 9K338 in lansirne naprave 9S846, ki jih je Slovenija leta 2007 kupila od podjetja Rosoboroneksport v okviru zapiranja ruskega klirinškega dolga, so zapisali na spletni strani Morsa.

Slovenija in Rusija sta sporazum o obrambnem sodelovanju sklenili leta 2006, leta 2002 pa je bil sklenjen sporazum o sodelovanju pri preprečevanju naravnih in civilizacijskih nesreč ter odpravljanju njihovih posledic.

V preteklih letih je bilo sodelovanje intenzivno na področjih, ki so povezana z nakupom vojaške opreme in oborožitve predvsem v okviru zapiranja ruskega klirinškega dolga. Zdaj obrambni ministrstvi obeh držav sodelujeta predvsem pri izobraževanju in usposabljanju pripadnikov oboroženih sil s področja gorništva, bojevanja v gorah ter jezikovnega usposabljanja. Pripadniki ruskih oboroženih sil se vsako leto udeležijo spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Slovenska delegacija se bo pred ministrskim srečanjem udeležila slovesnega odprtja 6. mednarodnega vojaškega glasbenega festivala Spaskaja Bašnja, na njem pa bodo nastopili tudi pripadniki Orkestra Slovenske vojske in Enote za protokol Slovenske vojske.