Svet

Razjasnitev obtožb o napadu s kemičnim orožjem

STA/M.J.
22. 8. 2013, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Članice Varnostnega sveta ZN si prizadevajo za razjasnitev navedb o napadu s kemičnim orožjem, ki naj bi ga v sredo na obrobju Damaska izvedla sirska vojska. Na izrednem zasedanju so se članice VS ZN v sredo zavzele za temeljito in nepristransko preiskavo obtožb, ki so jih na račun režima izrazili uporniki in opozicijski aktivisti.

Reuters

"Treba je razjasniti, kaj se je zgodilo, in situaciji pozorno slediti," je po srečanju poudarila argentinska veleposlanica Maria Cristina Perceval, ki ta mesec predseduje VS ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Države 15-članskega VS ZN so po njenih besedah izrazile "veliko zaskrbljenost" glede obtožb in "pozdravile odločenost generalnega sekretarja, da zagotovi temeljito, nepristransko in hitro preiskavo".

"Vse članice se strinjajo, da je vsakršna uporaba kemičnega orožja katerekoli strani in v kakršnihkoli okoliščinah kršitev mednarodnega prava," je še dejala Percevalova in izpostavila potrebo po "takojšnji humanitarni pomoči žrtvam". Veliko je bilo pozivov k prenehanju nasilja in k premirju, je še dejala.


VS ZN sicer ob koncu nujnega zasedanja v sredo zvečer ni sprejel uradne izjave. Po navedbah diplomatov naj bi Rusija in Kitajska, ki že od začetka krize podpirata sirski režim, nasprotovali sprejemu izjave, piše AFP. Rusija je opozicijske navedbe o napadu že pred tem označila za načrtno "provokacijo".

To stališče med drugim deli tudi Iran, ki je danes sporočil, da so za uporabo kemičnega orožja v Siriji, če je do nje res prišlo, zagotovo krive "teroristične skupine", ki so že v preteklosti dokazale, da so pripravljene na vsakršen zločin. Kot je ocenil novi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, režim nima trenutno nikakršnega razloga, da bi napadel s kemičnim orožjem - glede na to da se v Siriji mudijo inšpektorji ZN in da vojska v boju proti upornikom beleži uspeh za uspehom.

Podobno opozarjajo sirski uradniki, ki se javno sprašujejo, zakaj bi režim kemično orožje uporabil prav ob začetku misije mednarodnih inšpektorjev v državi. Po navedbah nekega visokega sirskega varnostnega vira bi bil napad, izveden v tem času, "politični samomor". Po mnenju Damaska želijo uporniki s takšnimi obtožbami vplivati na delo inšpektorjev ter pozornost odvrniti od uspehov vojske.

Sirske opozicijske skupine trdijo, da je bilo v napadu s kemičnim orožjem v sredo ubitih najmanj 1300 ljudi. Video posnetki opozicijskih aktivistov, katerih pristnosti pa ni bilo moč takoj preveriti, so prikazovali zdravnike, kako oskrbujejo otroke, ki se dušijo, in polne bolnišnice.

Iz urada generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona so še pred zasedanjem VS ZN sporočili, da so nad poročili o napadu "šokirani". Povedali so še, da se strokovnjaki ZN - ti se v Siriji že nahajajo od nedelje z namenom preučiti predhodne obtožbe o napadih s kemičnim orožjem - o tem pogovarjajo z Damaskom. Dostop jim zaenkrat branijo s sklicevanjem na varnostno situacijo na terenu.

Več članic VS ZN je pozvalo ekipo inšpektorjev ZN, naj najnovejše obtožbe nemudoma preišče na terenu, in so ustrezno prošnjo za preiskavo že tudi naslovile na Banov urad. "Pozivamo vas, da naredite vse, kar lahko, da zagotovite, da ima misija takojšen dostop do ustreznih prizorišč in virov podatkov," so Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA zapisale v skupnem pismu.

Namestnik generalnega sekretarja Jan Eliasson, ki je po nagovoru članic VS ZN dogodke v Siriji označil za "resno stopnjevanje", je izrazil upanje, da bo strokovnjakom omogočen dostop do območja domnevnega napada, da pa "trenutna varnostna situacija trenutno tovrstnega dostopa ne omogoča".

Pred tem je sicer diplomat ZN ocenil, da bo za strokovnjake težko preiskati incident, saj domnevnega prizorišča napada ni med tremi kraji, za katere je sirski režim inšpektorjem pred tem dovolil preiskavo, še piše AFP.

Medtem nasprotniki režima sirskega predsednika Bašarja al Asada danes poročajo o novih zračnih napadih na vasi v okolici Damaska. Bombardirana so tudi ista območja kot v sredo, njihove trditve povzema nemška tiskovna agencija dpa.