Slovenija

Danes odmeva morebitno imenovanje Gašpar Mišiča na vrh Luke Koper

STA/M.J.
22. 8. 2013, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V koaliciji tudi danes odmeva sredin odstop Gašparja Gašparja Mišiča kot državnega sekretarja v kabinetu premierke Alenke Bratušek in njegovo morebitno imenovanje za predsednika uprave Luke Koper. V SD, DL in DeSUS vztrajajo, da bi bilo njegovo imenovanje neprimerno.

Mediaspeed

Minister Dejan Židan pričakuje, da se bodo "politični kandidati" umaknili sami. Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan, ki prihaja iz vrst SD, je pred današnjo sejo vlade za medije izrazil upanje, da bo "to čudno stanje do ponedeljka premagala zdrava slovenska pamet, ki bo med drugim povzročila, da se bodo tisti kandidati, ki so politični, sami umaknili". S temi besedami je komentiral informacije, da naj bi SD v primeru imenovanja Gašparja Mišiča za predsednika uprave Luke Koper svoje člane potegnila iz nadzornega sveta Luke.

Minister za notranje zadeve in prvak DL Gregor Virant je bil jasen, da je potegovanje za mesto v upravi gospodarske družbe v državni lasti s položaja državnega sekretarja ali katere koli druge politične funkcije "popolnoma neprimerno".

Oster je bil tudi minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Zaradi kandidature Gašparja Mišiča se bo v petek sestalo tudi vodstvo stranke DeSUS, kjer bodo člana nadzornega sveta Luke Koper Nikolaja Abrahamsberga, ki prihaja iz vrst te stranke, pozvali, naj Gašparja Mišiča ne podpre. Erjavec pričakuje, da bo Abrahamsberg navodilo upošteval, v nasprotnem primeru pa se "postavlja vprašanje, ali bo še naprej primeren za člana nadzornega sveta".

Če bo Gašpar Mišič potrjen za predsednika uprave Luke Koper, je "povsem jasno, da bo tja prišel zaradi podpore stranke, s katere prihaja", je tudi danes poudaril Erjavec in dodal, da sicer zanj članstvo v stranki ni težava, če je na vrh neke družbe imenovan strokovnjak z izkušnjami in potencialom za korektno vodenje. Gašpar Mišič, ki prihaja z največje parlamentarne stranke PS, pa po Erjavčevem mnenju teh izkušenj nima in zato ni primeren kandidat za vodenje Luke Koper. Konkretnega imena boljšega kandidata sicer prvak DeSUS nima v mislih, vendar pa ocenjuje, da bi se v izboru kandidatov zagotovo našel nekdo boljši in primernejši, je dejal.

V javnosti so se sicer pojavile tudi navedbe, da naj bi pri kadrovanju, konkretno v Luki Koper in Slovenski odškodninski družbi (Sod), med PS in SD obstajal načrt "delitve plena". Židan je na novinarsko vprašanje v zvezi s tem odgovoril, da v to ne verjame. Po besedah Erjavca pa je "jasno, da koalicijske stranke želijo določen vpliv", a da kljub temu to ne pomeni, da je vsak primeren za kandidata za neko določeno funkcijo.

Vlada sicer nadaljuje s pripravo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti, na današnji seji se je seznanila tudi s stanjem v javnih financah. Slišati je, da naj bi bile na udaru tudi pokojnine, čemur pričakovano najbolj nasprotujejo v DeSUS. Na petkovem sestanku bo namreč vodstvo stranke govorilo tudi o "grožnji nižanja pokojnin in ukinjanja regresov", je že v sredo za STA pojasnil Erjavec, danes pa je medijem ponovil že znano stališče, da pri pokojninah rezerv zagotovo ni, so pa te kje drugje. Potrebna sredstva bi po njegovem mnenju lahko našli pri racionalizaciji določenih investicij.