Svet

V Egiptu uradno več kot 500 smrtnih žrtev

STA/M.J.
15. 8. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nasilnem posredovanju egiptovskih varnostih sil proti protestnikom, ki so več tednov zasedali dva trga v Kairu, je bilo po najnovejših podatkih egiptovskih oblasti ubitih vsaj 421 civilistov ter 43 policistov

Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je medtem na zagovor poklical egiptovskega veleposlanika v Franciji. Iz egiptovske vlade so danes sporočili, da je bilo po najnovejših podatkih v posredovanju na večjem trgu pri mošeji Raba al Adavija v sredo ubitih 137 ljudi. Nasilna izpraznitev manjšega od taborov privržencev odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija na trgu Nadha pa je terjala 57 smrtnih žrtev med civilisti.

Še 227 ljudi je umrlo drugod po državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi nasilja je danes Hollande na zagovor pozval egiptovskega veleposlanika v Franciji, so povedali viri blizu predsednika. Nasilje v Egiptu je sicer že v sredo obsodil francoski zunanji minister Laurent Fabius. "Francija obsoja krvavo nasilje v Egiptu in zahteva, da se represija nemudoma ustavi," je poudaril. Vse strani v Egiptu je ob tem pozval k dialogu.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton pa je v sredo zvečer podala novo, ostrejšo izjavo, v kateri "strogo obsoja" dogodke v Kairu. "Varnostne sile pozivam k največji vzdržanosti, prehodno vlado pa k odpravi izrednih razmer, kakor hitro bo mogoče, da se bo lahko nadaljevalo običajno življenje," je sporočila.

Ashtonova je sicer ostro obsodila nasilje v Kairu, a dodala, da so obsojanja vredna tudi dejanja druge strani - napadi na cerkve in urade, ki so se dogajali po vsem Egiptu. Egiptovski koptski kristjani so namreč podprli vojaško odstavitev islamističnega Mursija, zaradi česar so se jim njegovi privrženci maščevali s požigom več cerkva.

Medtem pa je Danska danes sporočila, da je zaustavila vso razvojno pomoč Egiptu. "Danska ima dva projekta v neposrednem sodelovanju z egiptovsko vlado in javnimi institucijami, in oba bosta sedaj zaustavljena," je sporočil danski minister za razvojno pomoč Chistian Friis Bach. "To je odziv na krvave dogodke in vsega obžalovanja vreden razvoj demokracije" v Egiptu, je še pojasnil.

Oba razvojna projekta sta sicer skupaj vredna okoli 30 milijonov danskih kron (štiri milijone evrov).