Svet

Morda bi jo lahko še rešili, če bi poklicali pristojno službo.

(uk)
13. 8. 2013, 14.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potovanje, spoznavanje tujih kultur je lahko največja pustolovščina, ki jo doživiš. A nekateri turisti so prava nočna mora vseh okoli njih.

Facebook
Turisti pogosto delujejo nepremišljeno

Kamorkoli se odpravimo, se je pametno vsaj okvirno pozanimati o zakonih, šegah in navadah lokalnega prebivalstva. In večina turistov to tudi stori. A nekateri ljudje so preprosto preveč egocentrični, da bi se podredili tudi najbolj osnovnim lokalnim navadam. Takšen je primer najstnika z imenom Ding Jinhao, ki je vrezal svoje ime v 3.000 let star egipčanski tempelj v Luksorju. Na srečo so škodo lahko popravili. Precej huje je bilo v primeru ameriškega turista, ki je ulovil izjemno redko hobotnico, jo odnesel nekemu lastniku restavracije, ki mu je povedal, da gre za redko vrsto hobotnice s šestimi lovkami, da do sedaj ni videl še nobene take, in prosil 'ribiča', naj jo izpusti, ta pa jo je raje spekel in pojedel.

Do tistega trenutka so znanstveniki našli samo še en primerek te hobotnice. Izjemno neokusna fotografija je prišla na internet pred časom, ko se je skupina turistov fotografirala z umirajočim delfinom. Delfina je najverjetneje poškodoval čoln ali ladja, zato je nemočno plaval ob obali Hainan, ko so ga našli turisti. Nekaj časa so se fotografirali z njim, ga dvigovali iz vode, nato pa je nesrečna žival poginila. Najhuje je, da bi jo morda še lahko rešili, če bi poklicali pristojno službo. Podobno kot v Luksorju, se je zgodilo tudi v Italiji, natančneje v Firencah. Neki obiskovalec iz ZDA je želel v Museo dell'Opera del Duomo v Firencah primerjati svojo roko z roko 600 let starega kipa, pri tem pa kipu odlomil prst. Šlo je za kip device Marije, ki ga je izdelal Florentine Giovanni d'Ambrogio. Prav na prvem mestu pa so slavne irske moherske pečine, ki sta jih s spreji prebarvala dva francoska štoparja. Gre za eno največjih in najveličastnejših naravnih znamenitosti na svetu, ki bi brez težav 'preživela' brez neumnih grafitov.