Svet

Prva homoseksualna poroka

STA
6. 8. 2013, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Urugvaju je v ponedeljek zakonsko zvezo sklenil prvi istospolni par. Prstane sta si v bolnišnici prestolnice Montevideo izmenjala dva moška, od katerih eden boleha za neozdravljivim rakom. Urugvaj je homoseksualne poroke dovolil z zakonom, sprejetim aprila letos.

Reuters

Zakon pravi, da se od ponedeljka naprej lahko izdajajo poročna dovoljenja za istospolne pare. Do poroke je potem potrebno počakati deset dni. Kot prva sta se registrirala 39-letni Rodrigo Borda in 45-letni Sergio Miranda, ki sta tropu novinarjem pred mestno hišo povedala, da še nista določila datuma poroke.

Par v bolnišnici je bil medtem prvi, ki se je poročil, na izvedbo obreda pa jima ni bilo treba čakati zaradi bolezni enega od mladoporočencev. Drugi bo na žalost že kmalu prvi homoseksualni vdovec v Urugvaju, ki je za Argentino druga država Južne Amerike, ki je dovolila homoseksualne poroke. Argentina je to storila leta 2010, Urugvaju pa je že maja s sprejemom ustreznega zakona sledila Brazilija.

Homoseksualne poroke so v Latinski Ameriki sicer mogoče že od leta 2009, in sicer v Mehiki, vendar le v prestolnici, ne pa tudi v ostalih delih države.