Svet

Iz izraelskih zaporov curlja palestinska sperma

M. R.
3. 8. 2013, 11.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zadnjih nekaj letih naj bi zdravniki v Palestini opravili več kot dvajset posegov umetnih oploditev žensk, ki imajo moške zaprte v Izraelu.

Reuters
Izraelske oblasti zanikajo.

Čeprav je Abdul Kareem al-Rimawi zadnjih dvanajst let lahko s svojo ženo komuniciral le prek steklene pregrade izraelskega zapora v Nafhi, je v sredo postal srečni očka fantka Majda.

Kareem Abdul je ženi Lidi nekako uspel posredovati spermo, umetno oploditev pa so opravili na kliniki Razan v Nablusu na Zahodnem bregu. Primer pa po poročanju huffingtonpost.com ni osamljen.

Veliko žena zapornikov, po tem ko ti odslužijo dolgoletne kazni, je prestarih za rojevanje.

Za umetno oploditev naj bi se odločilo več kot dvajset palestinskih žena, ki so spermo uspele pretihotapiti iz Izraela, Majd pa je že drugi deček, ki se je rodil na ta način.

Poseg, ki sicer stane približno 3000 ameriških dolarjev, na kliniki Razan opravijo zastonj. Vodja klinike Salem Abu Khaizaran je za New York Times pojasnil, da je veliko žena zapornikov, po tem ko ti odslužijo dolgoletne kazni, prestarih za rojevanje, zato je brezplačen poseg njegovo darilo.

Kako sperma 'curlja' iz izraelskih zaporov, pa ostaja skrivnost, saj so obiskovalci podvženi strogemu nadzoru. Izaelske oblasti celo zanikajo, da bi se dogajalo kaj takega.

Po podatkih Al Jazeere v izraelskih zaporih prestaja kazen približno 4800 Palestincev, od tega jih je najmanj sto obsojenih na več kot dvajset let zapora.