Svet

Varg Vikernes znova aretiran

J. P.
18. 7. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Varg Vikernes, veleum za vso glasbo, izdano pod imenom Burzum, je bil v torek dopoldne aretiran v Franciji, ker naj bi načrtoval pokol.

Facebook
Varg Vikernes

Štiridesetletnega razvpitega Norvežana, ki v Franciji živi z ženo in tremi otroki, je zajela francoska varnostna služba, ki odgovarja neposredno ministrstvu za notranje zadeve.

V času pisanja je še potekala preiskava Vikernesove kmetije, na kateri naj bi se domnevno skrivalo orožje in eksplozivna telesa. Njegova žena, sicer Francozinja in članica strelskega društva, naj bi pred časom zakonito kupila štiri kose strelnega orožja.

Vikernes naj bi bil eden izmed petstotridesetih, ki so prejeli Breivikov manifest. 

Vikernes naj bi bil eden izmed petstotridesetih, ki so prejeli Breivikov manifest. Ta naj bi ga prek e-pošte poslal le nekaj ur, preden se je odpravil na morilski pohod.

Z Norveške preselil v Limousin v Franciji.

Vseeno pa Vikernes Breivikovim dejanjem ni izkazal naklonjenosti. Varg Vikernes, morda najbolj odmevno ime norveškega black metala, je bil leta 1993 obsojen na enaindvajset let zapora zaradi umora Oysteina Aarsetha ter požigov cerkva – v zaporu je odslužil petnajst let; vmes je poskusil pobegniti –, leta 2009 pa je bil po štirih poskusih pogojno izpuščen.

Takrat se je z družino z Norveške preselil v Limousin v Franciji. Najverjetneje zato, ker bi mu vse prihodke pobrala norveška vlada, da bi poplačal s požari povzročeno škodo.

Vikernes je kot navdušenec nad skandinavsko mitologijo izdal več knjig, z ženo Marie Cachet pa sta posnela dokumentarec o neandertalski preteklosti, naslovljen z  'ForeBears'.