Svet

Hrvaško ustavno sodišče začasno rešilo nekatere časnike višjih davkov

STA / A.M.
17. 7. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaško ustavno sodišče je začasno preložilo uveljavitev novega zakona o davku na dodano vrednost (DDV) v odstavku, ki predvideva znižanje DDV z deset na pet odstotkov za časnike, ki imajo v dnevnih izdajah najmanj 25.000 avtorskih besed.

Reuters

Vsaka neopravičena razlika v odnosih do medijev neposredno vpliva na svobodo tiska kot dela ustavne svobode izražanja mnenj. Brez tega ni demokratske družbe, so pojasnili na spletni strani ustavnega sodišča.

"Končna odločitev bo sprejeta po analizi strokovnih ocen, preučevanja ustrezne prakse Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu ter sodišča Evropske unijo, kot po izvajanju primerjalne analize zakonodaje v drugih državah", so sporočili z ustavnega sodišča. Hrvaški mediji ocenjujejo, da bo končna odločitev jeseni.

Do takrat bodo vsi časniki, ki imajo status medija in objavljajo avtorske novinarske prispevek, plačevali nižjo stopnjo DDV in ne samo tisti, ki imajo več kot 25.000 besed.

Ustavni sodniki poudarjajo, da s svojo odločitvijo ne prejudicirajo končno oceno ustavnosti spornega odstavka, ki ga je zahtevala odvetnica časnikov Večernji list in 24 sata Vesna Alaburić.

Odvetnica časnikov, ki sta v lasti avstrijske medijske hiše Styria, je zahtevala oceno ustavnosti spornega odstavka, ker meni, da zakon ogroža medijsko svobodo, posledično pa tudi demokratične procese.

Hrvaški sabor je sredi junija sprejel spremembe zakona o DDV s katerimi so s petodstotnim davkom obdavčili časnike, ki kot "splošno-informativni tisk objavljajo novinarske avtorske prispevke v obsegu najmanj 25.000 besed v vsakem dnevnem izvodu, razen tistih, ki v celoti ali v večjem delu vsebujejo oglase ali služijo za oglaševanje".

Po uveljavitvi zakona 1. julija je to pomenilo, da nižji davek velja za časnike, kot sta Jutarnji list in Večernji list, ne pa tudi za tabloid 24 sata. Direktor Styrie za Hrvaško Boris Trupčević je zaradi sprememb v zakonodaji junija odstopil s položaja predsednika hrvaškega društva časnikarskih založnikov. Odločitve ustavnega sodišča danes ni želel komentirati.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) je danes pozdravilo potezo ustavnega sodišča, ker so tudi sami opozarjali, da so nekateri časniki diskriminirani, ne da bi za to bilo opravičenega razloga, temveč zgolj na podlagi števila besed. Spomnili so, da je HND predlagal, da nižjo stopnjo DDV plačajo tako vse informativni časniki kot tudi elektronski mediji.