Slovenija

Kdo bo koga?

Petra Rupnik
17. 7. 2013, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ljubljanski župan Zoran Janković znova igra na karto pompoznosti. Še vedno se ni izjasnil o morebitni ponovni kandidaturi za predsednika stranke Pozitivna Slovenija.

Arhiv
Sprta?

Tako kot je pred parlamentarnimi volitvami njegovo odločitev o kandidaturi nestrpno čakala vsa slovenska javnost in jo je pustil čakati, tako Zoran Janković svoj odgovor prelaga sedaj.

Ob prvih namigih, da se Janković vrača, je Gregor Virant ocenil, da bi to pomenilo razpad koalicije in vlade ter prihod evropske trojke.

Na včerajšnji novinarski konferenci namreč ni odgovoril na vprašanje, ali bo znova kandidiral za predsednika PS, pojasnil je le, da bo odločitev najprej sporočil domačim, potem stranki in za tem medijem. A dejstvo je sledeče: ob njegovi kandidaturi za predsednika stranke utegne razpasti vlada Alenke Bratušek.

Zdajšnji koalicijski partnerji DL, SD in DeSUS so namreč vstop v koalicijo pogojevali prav z umikom Zorana Jankovića z vrha stranke. Zato je že ob prvih namigih, da se Janković vrača, Gregor Virant ocenil, da bi to pomenilo razpad koalicije in vlade ter prihod evropske trojke.

Po pisanju hrvaškega Novega lista naj bi se Janković in Bratuškova pretekli teden celo sprla. 

Janković se je tako na včerajšnji novinarski konferenci najprej odzval na te napovedi in poudaril, da so zadnje tri vlade klicale trojko in da je bil Virant v vseh vladah. Glede premierke Alenke Bratušek je Janković poudaril, da je dobra predsednica vlade, ki je z napovedjo, da se bo umaknila ob njegovi morebitni kandidaturi, pokazala spoštovanje do začetkov stranke.

Kandidatura obeh očitno v tej stranki ni mogoča, to je potrdil tudi vodja poslanske skupine PS, Jani Möderndorfer, ki meni tudi, da ni možnosti, da bi Bratuškova ostala predsednica vlade, hkrati pa bi Janković postal predsednik stranke. Vojno stanje naj bi v PS sicer vladalo že sedaj. Po pisanju hrvaškega Novega lista naj bi se Janković in Bratuškova pretekli teden celo sprla.