Svet

Orangutan ni rasističen izraz?

STA / S.R.
15. 7. 2013, 14.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Politik italijanske desničarske stranke Severna liga Roberto Calderoli se mora zagovarjati zaradi primerjanja temnopolte vladne ministrice z orangutanom.

Reuters
Za Roberta Calderolija izraz orangutan ne pomeni nič slabega.

V tej primerjavi ni nič rasističnega, je zagotovil in sebi v bran navedel še nekaj primerjav ministrov z osebki iz živalskega sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Calderoli je ta konec tedna na srečanju stranke z javnostjo delil misel, da ob pogledu na v DR Kongo rojeno ministrico za integracijo Cecile Kyenge "pomisli na orangutana". Zaradi te izjave se je nanj vsul plaz kritik.

V pogovoru za časnik La Repubblica je Calderoli nato zagotovil, da v njegovi izjavi ni "ničesar rasističnega". "Niti nisem želel biti žaljiv," je dodal.

V svoj zagovor je Calderoli, ki je tudi že poklical Kyengejevo in se ji opravičil, pojasnil, da je "vajen primerjati ljudi z živalmi". Tako po njegovem mnenju premier Enrico Letta spominja na čapljo, notranji minister Angelino Alfano pa na žabo.

Calderoli je podpredsednik senata, pod peticijo, ki ga poziva k odstopu s tega položaja, pa se je nabralo že 26.000 podpisov.

Kyengejeva, ki v Italiji živi že vse od leta 1983, je za časnik Corriere della Sera zgolj dejala, da "dnevno" prejema žalitve in celo grožnje s smrtjo.