Svet

Prostitutka in častna meščanka obenem

STA/M.J.
12. 7. 2013, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

S plakatov ob cesti v kraju Cista Provo pri Imotskem v Dalmaciji voznike pozdravlja simpatična starejša dama.

Reuters
Simbolna fotografija

Le starejši prebivalci, ki so delali v Nemčiji, vedo, da gre za pokojno nemško prostitutko in častno meščanko Brigitte Karbach. Avtor plakata Boris Šitum je pojasnil, da njegov koncept predstavlja nostalgično zgodbo o Evropi nekoč in zdaj.

Kot pojasnjuje, je bilo v času, ko so prvi ekonomski emigranti iz Hrvaške množično odhajali na delo v Nemčijo, nasprotje med pogledi na svet in navadami ogromno, medtem ko danes ni nobenih presenečenj več niti od "obljubljene dežele".

"Starejša gospa na fotografiji zaradi dobrih starih časov podpira naš vstop v EU. Morda je najboljše že mimo, mi zmeraj nekako zamujamo," je pojasnil svoj pristop projektu "Koledar", ki ga organizirata likovni skupini iz Splita.

Že tri leta vsak mesec na jumbo plakatu, ki je postavljen na zasebnem zemljišču v kraju Cista Provo nedaleč od meje z BiH, predstavljajo enega od sodobnih hrvaških ali svetovnih umetnikov.

Šitumova julijska fotografija je naslovljena "Brigitte - palec za Hrvaško", predstavlja pa nasmejano starejšo žensko, ki sredi mestnega trga kaže palec navzgor.

"Brigitte je zanimiva, ker priča o družbi, v kateri ni nečimrnosti ali lažne morale. Pri nas je nekoliko drugače, pravzaprav obratno, ker imamo politično in nacionalno prostitucijo, ki razprodaja ozemlje, je v podrejenem položaju do moči in kapitala, javno pa podpira patriotizem in svobodno voljo," pravi Šitum.

Karbachova je bila rojena leta 1941 v Koblenzu v Nemčiji, kjer je tudi živela do smrti leta 2008. Bila je prostitutka, obenem pa tudi razglašena za časno meščanko Koblenza in je v nemškem dokumentarnem filmu o tem mestu ob Renu enakopravna z vsemi drugimi uglednimi ljudmi, navaja splitski časnik.

Častne meščanke Koblenza se radi spomnijo tudi nekateri starejši prebivalci s področja Imotskega, ki so pred pol stoletja množično odhajali na delo v Nemčijo. Za njih je bila "Brigittschen".

Tudi Šitum pravi, da je imel kot študent med obiskom očetu v Koblenzu "iniciacijo" pri Brigitti. "Šlo je bolj za kulturološki kot za seksualni akt," je dejal umetnik, ki je bil rojen v Cisti Provo leta 1966. Kot likovni pedagog in umetnik dela v Splitu.