Svet

Apple kršil protimonopolno zakonodajo

STA / A.M.
10. 7. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newyorška zvezna sodnica Denise Cote je ugotovila, da je računalniški velikan Apple kršil ameriško proti monopolno zakonodajo in oblikoval zaroto z izdajateljskimi podjetji za višanje cen elektronskih knjig.

Reuters
Apple je tožila zvezna vlada skupaj s 33 zveznimi državami, ker so vodilni v podjetju sklenili zaroto s petimi velikimi izdajateljskimi hišami za povišanje cen elektronskih knjig na trgu. Sodnica je navedla besede ustanovitelja podjetja Steva Jobsa, ki je ob sprožitvi Applove prodaje elektronskih knjig "eBook store" povedal novinarjem, da ga nižje cene konkurenta Amazon ne skrbijo, ker bodo cene elektronskih knjig kmalu vse enake.

Izdajatelji so skupaj z Applom oblikovali mehanizem, s katerim so v nekaj tednih po začetku delovanja eBook store dosegli povišanje cen. Izdajateljska podjetja so se pritoževala, da so cene elektronskih knjig na Amazonu (9,99 dolarja) prenizke. Apple se je strinjal, da jih bo prodajal po 12,99 in 14,99 dolarje. Jobs je ob začetku prodaje kupil knjigo za 14,99 dolarja in dejal, da bodo cene kmalu iste.

Sodnica je povedala, da je Apple skušal potem Jobsovo izjavo spremeniti in jo razložiti, da pomeni nekaj drugega, vendar govori sama zase. Višine odškodnine oziroma kazni za kršitev proti monopolne zakonodaje sodnica še ni določila.

Tiskovni predstavnik Appla Tom Neumayr je zavrnil sodbo in napovedal pritožbo. Ponovil je, da gre za neupravičen pregon, saj je Apple hotel le povečati izbiro za potrošnike in razbiti monopol Amazona na trgu elektronskih knjig. Zvezni tožilec Bill Baer je sodbo označil za veliko zmago milijonov potrošnikov.