Svet

Končno je prišla normalna Barbie!

K.A.
9. 7. 2013, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slavna svetlolaska je bila generacije in generacije lepotni ideal številnim dekletom, njene nerealne mere, na primer preozek pas, pa so leta in leta dvigovale precej prahu.

Barbie in 'normalna' Barbie

A sedaj je temu morda prišel konec, saj je mladi umetnik Nickolay Lamm predstavil Barbie, ki ustreza podobi resničnih žensk in slavi ženske obline. Lamm je s pomočjo photoshopa naredil Barbie, ki ustreza meram povprečne 19-letne ameriške deklice. Njegova Barbie je tako precej nižja od izvirnika, prav tako ima manjše prsi, širši pas in boke. »Normalno Barbie sem naredil v želji, da bi pokazal, da je povprečno lepo. Če je Barbie s povprečnimi merami videti lepo in stara Barbie negativno vpliva na dekleta, ne vidim razloga, da ne bi naredili nove,« je dejal Lamm.

Normalno Barbie sem naredil v želji, da bi pokazal, da je povprečno lepo. 

Čeprav mnogi mislijo, da otroška lutka ne vpliva na razmišljanje odraščajočih mladenk na lepotne ideale, so številne raziskave pokazale povsem drugačno sliko. Ideali lepote, ki od spremljajo številne najstnice, na koncu pripeljejo do resnih težav, saj mnoge odbijajo svoje telo in ga v želji po pretirani vitkosti sestradajo do skrajnih razsežnosti.

Kako enostavno je zrušiti trdno zasidrane ideale, je dokazala ameriška novinarka portala She Finds, ki je s štiriletno hčerko naredila kratek preizkus. Prednjo je postavila originalno in normalno Barbie in jo vprašala, katera ji je bolj všeč? In kaj hitro je od hčerke dobila iskren odgovor: Videti sta povsem enako.

Normalna Barbie pa je hitro požela veliko navdušenja. Za svojo jo je tako že vzela ameriška pevka Demi Lovato, ki je na Twitter profilu, ki mu sledi več kot 15 milijonov oboževalcev, zapisala, da novo Barbie enostavno obožuje.