Svet

Sodišče presodilo v korist treh morilcev

STA / S.R.
9. 7. 2013, 13.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes v primeru treh britanskih obsojencev presodilo, da je dosmrtna kazen, na način, kot jo izvajajo v Veliki Britaniji, nečloveška in ponižujoča.

Jeremy Bamber je v zaporu že od leta 1986.

Na strasbourško sodišče so se obrnili trije najbolj razvpiti britanski morilci. Sodišče je ocenilo, da dejstvo, da obsojeni "nimajo upanja za izpustitev", predstavlja kršitev njihovih pravic, obenem pa je poudarilo, da razsodba ne pomeni, da lahko obsojeni računajo na to, da bodo hitro izpuščeni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na evropsko sodišče so se obranili Jeremy Bamber, ki je v zaporu zaradi umora petih članov svoje družine, serijski morilec Peter Moore, ki je ubil štiri geje, in večkratni morilec Douglas Vinter, in sicer zaradi domnevne kršitve tretjega člena evropske konvencije o človekovih pravicah, ki prepoveduje "nečloveško in ponižujoče ravnanje".

Sodišče je ocenilo, da bi morali imeti obsojeni na dosmrtno ječo možnost ponovnega pregleda kazni. Zdaj so namreč lahko izpuščeni le, če tako odloči britanski minister za pravosodje.

Kot je poudaril veliki senat sodišča, v evropskem in mednarodnem pravu velja precedens, da se dosmrtne kazni ponovno preučijo po določenem obdobju, običajno 25 let.

Tako je bilo tudi na Otoku, a leta 2003 je bila britanska zakonodaja spremenjena in odtlej za dosmrtno obsojene ne velja več, da se po 25 letih za rešetkami njihov primer ponovno preuči.

Zadeva je pred veliki senat evropskega sodišča za človekove pravice prišla, ko je sodišče v Strasbourgu pred nekaj meseci na prvem zaslišanju s štirimi glasovi proti trem presodilo, da pravice zapornikov niso bile kršene.