Zanimivosti

Slovenska srednješolca pometla s konkurenco

STA / S.R.
9. 7. 2013, 13.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za znanost Jernej Pikalo je danes sprejel zmagovalca svetovnega prvenstva v robotiki Robocup 2013, ki je med 24. in 30. junijem potekalo na Nizozemskem.

Robocup2013
Mariborska srednješolca sta pometla s konkurenco.

Člana zmagovalne ekipe Bojan Potočnik in Matej Drobnič iz Srednje elektro-računalniške šole Maribor sta izmed 23 prijavljenih ekip s celega sveta pometla s konkurenco. Devetnajstletna dijaka sta zmagala v mladinski kategoriji reševalnih robotov in s tem premagala ekipe iz Japonske, Kitajske, Nemčije in Avstrije, kjer je robotika precej bolj razvita.

Potočnik in Drobnič sta razvila miniaturni reševalni robot, ki je sposoben avtonomno pregledati teren in s toplotnimi senzorji odkriti ponesrečence. V sklopu tekmovanja se je moral robot avtonomno premikati po labirintu, ki je predstavljal mesto naravne nesreče, premagovati ovire in s pomočjo toplotnih senzorjev in radarske naprave poiskati "ponesrečence".

Ker gre za mladinsko tekmovanje, sta dijaka sestavila le 25-centimetrov velik robot, ki tehta okoli tri kilograme. Ob tem sta pojasnila, da bi bili osnovna ideja in senzorji enaki tudi pri pravem reševalnem robotu.

"Najpomembnejši del so posebna kolesa, ki robotu omogočajo, da premaguje različne ovire, omogoča pa tudi, da se robot premika bočno, kar pri robotih z gosenicami ni mogoče," sta pojasnila eno od inovacij, ki jima je pomagala osvojiti prvo mesto.

Gre sicer že za tretjo različico robota, ki sta ga razvila prav za to tekmovanje. S prvo različico sta na tekmovanju v Turčiji leta 2011 osvojila drugo mesto, lani v Mehiki pa sta osvojila tretje mesto. "Vsako leto narediva boljši robot," pravita.

Minister Pikalo je na sprejemu poudaril, da je zmaga srednješolcev izjemen uspeh, ki dokazuje tudi kakovost mariborske elektro-računalniške šole.

Mentor zmagovalne ekipe, Miran Waldhütte, pa je osvojeno prvo mesto primerjal z zmago na nogometnem svetovnem prvenstvu. Ob tem je pojasnil, da je zmagovalna ekipa nastala v okviru šolskega krožka, saj na šoli še nimajo predmeta, ki bi se specializiral za robotiko.