Svet

Zaporna kazen za malomarne bančnike

STA / S.R.
9. 7. 2013, 12.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Britanski finančni minister George Osborne je v ponedeljek podprl predlog, da bi za malomarne bančnike uvedli zaporno kazen ter zaostrili nadzor nad nagradami.

Reuters
V Veliki Britaniji bodo šli malomarni bančniki lahko tudi v zapor.

Omenjena ukrepa je v poročilu, objavljenem prejšnji mesec, med drugim predlagala komisija britanskega parlamenta za standarde v bančništvu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Malomarno opravljanje obveznosti višjih bančnih uslužbencev bo po novem kaznivo dejanje, za katerega bo zagrožena tudi zaporna kazen. Komisija predlaga tudi, da bi lahko izplačilo nagrad odložili za do deset let, v bankah, ki bi prejele državno pomoč, pa bi jih celo vračali.

Parlamentarno komisijo za standarde v bančništvu je lani ustanovila britanska vlada. Škandali v bančnem sistemu, med drugim manipulacije z medbančno obrestno mero libor, so namreč močno zamajali ugled Londona kot enega ključnih finančnih centrov, nekateri bančniki pa so bili deležni tudi javnih kritik in zgražanja.

Britanska vlada bo predloge komisije upoštevala pri pripravi predloga reforme bančnega sistema, ki naj bi ga predstavila jeseni. "Vlada je odločena, da bo dvignila standarde v bančnem sistemu, da bi tako postal močnejši in varnejši," je dejal Osborne.