Svet

Srbija bo dobila novo vlado

STA/M.J.
7. 7. 2013, 19.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Srbija bo do konca meseca dobila novo vlado, ki bo sposobna odgovoriti na vse izzive, so po današnjem sestanku o napovedani rekonstrukciji vlade premiera Ivice Dačića sporočili vodje vladajoče koalicije. Dogovorili so se tudi, da bodo v prihodnjem tednu izbrali glavnega pogajalca za pristopna pogajanja z EU.

Reuters

Dogovorili so se tudi, da bodo v prihodnjem tednu izbrali glavnega pogajalca za pristopna pogajanja z EU. Kot še poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so danes govorili tudi o prihodnjih programskih ciljih vlade, niso pa se še dotaknili kadrovskih vprašanj.

Prihodnji teden se bodo o ciljih vlade in kadrovskih rešitvah pogovarjali znotraj strank srbske vladne koalicije, še napoveduje Tanjug.

Srbija se je za temeljito rekonstrukcijo vlade odločila, potem ko je dobila zeleno luč EU za začetek pristopnih pogajanj. Podpredsednik vlade Aleksandar Vučić je napovedal, da bo rekonstrukcija "obsežna in vseobsegajoča", vsaj kar gre za ministre Srbske napredne stranke (SNS). Enako pričakuje od drugih koalicijskih partneric.

Kot je Vučić še dejal 2. julija, o predčasnih volitvah ne razmišlja, jih pa tudi ne izključuje. Po zadnjih javnomnenjskih raziskavah njegova SNS trenutno uživa okoli 42,6-odstotno podporo volivcev, medtem ko socialisti (SPS) premiera Dačića z 11 odstotki močno zaostajajo.

Sicer pa bo morala nova vlada po besedah Vučića svojo pozornost usmeriti predvsem v gospodarstvo in življenjski standard državljanov. Namestnik premiera je napovedal tudi polno uresničevanje sporazuma o normalizaciji odnosov med Srbijo in Kosovom do konca letošnjega leta. "Držali se bomo vsega, kar smo podpisali," je poudaril.