Svet

V Kairu se zbirajo nasprotniki in podporniki Mursija

STA/M.J.
7. 7. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na kairski trg Tahrir so se začeli popoldne znova zgrinjati nasprotniki odstavljenega predsednika Mohameda Mursija, medtem ko se njegovi privrženci zbirajo pred mošejo Raba al Adavija, kairsko univerzo in sedežem Republikanske garde, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Do novih demonstracij prihaja, potem ko je v petkovem nasilju po vsej državi umrlo več kot 30 ljudi, ranjenih pa je bilo okoli 1400.

Mursijevi nasprotniki se zbirajo tudi v Aleksandriji in drugih večjih mestih po državi. Na Tahrirju so med drugim razvili velik napis "Egipt je imel revolucijo, ne udara". Ta namiguje, da po mnenju protestnikov vojska z odstavitvijo ni izvedla državnega udara, ampak podprla voljo ljudstva.

Mursijevi privrženci so medtem ponekod po Kairu postavili barikade in nadzorne točke. Nekaj jih je celo izsililo zaprtje glavne ceste proti letališču, dodaja AFP.

Medtem še vedno ni znano, kdo bo začasni premier. Potem ko so v soboto napovedovali, da bo to Nobelov nagrajenec Mohamed el Baradej, se to za zdaj ni zgodilo.