Svet

V nasilju na protestih najmanj 16 mrtvih

STA / S.R.
3. 7. 2013, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Egiptovski predsednik Mohamed Mursi je v televizijskem nagovoru v torek zvečer zavrnil svoj odstop kljub množičnim protestom, ki so v torek znova zahtevali žrtve.

Reuters
Protesti so zopet zahtevali smrtne žrtve.

Neznani napadalci naj bi v streljanju na privržence Mursija, ki so protestirali pred univerzo Kairu, ubili najmanj 16 ljudi, okoli 200 je bilo ranjenih. Mursi je v televizijskem nagovoru pozno zvečer zavrnil ultimat, ki ga je do danes za dogovorno rešitev krize njemu in opoziciji postavila vojska.

Poudaril je, da je bil pred dobrim letom izvoljen na svobodnih volitvah in da bo ostal na položaju. Edina alternativa spoštovanju ustavne zakonitosti je nadaljevanje prelivanja krvi na ulicah, je opozoril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nekaj ur za tem je ministrstvo za zdravje sporočilo, da so oboroženi neznanci v streljanju ubili najmanj 16, ranili pa okoli 200 njegovih privržencev, ki so protestirali pred univerzo v Kairu.

Mursi sicer v govoru ni omenil ultimata, ki ga je danes do 16.30 postavila vojska, so pa v sporočilu, objavljenem na njegovem profilu na Twitterju, pozvali vojsko k umiku opozorila ter poudarili, da Mursi zavrača vsakršne diktate, tako domače kot tuje.

Opozicijsko gibanje Tamarod, ki je v nedeljo mobiliziralo več milijonov protestnikov proti Mursiju, je v odzivu na govor Mursija obtožilo, da grozi lastnemu narodu.

Vladni dnevnik Al Ahram je v spletni izdaji objavil zahteve vojske. Od Mursija zahteva odstop, če ne more pripraviti načrta, ki bi zadovoljil protestnike, ki zahtevajo njegov odstop. V nasprotnem primeru bo odstavljen, imenovana bo začasna administracija, v kateri bosta tudi vodja vrhovnega ustavnega sodišča in visoki častnik. Sporna ustava, ki so jo decembra lani podprli Mursijevi islamistični zavezniki, bi bila suspendirana do leta dni, ko bi oblikovali novo. Na podlagi nove ustave, o kateri bi glasovali na referendumu, bi nato razpisali nove predsedniške in parlamentarne volitve, še navaja AFP.

Kuvajt je medtem danes kot prva arabska država svoje državljane pozval, naj čim prej odidejo iz države in jim zaradi "nestabilnih razmer" odsvetoval potovanje v Egipt. Več tisoč Kuvajtčanov študira v Egiptu, več deset tisoč jih pa letno državo obišče kot turisti.

Vojska je 48-urni ultimat postavila, potem ko so ob prvi obletnici Mursijeve vladavine v nedeljo izbruhnili množični protesti, na katerih je bilo v nasilju ubitih najmanj 16 ljudi, 780 je bilo ranjenih. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi bilo na ulicah na milijone ljudi, privržencev in nasprotnikov Mursija.