Svet

Mineva 130 let od rojstva Franza Kafke

STA / S.R.
3. 7. 2013, 10.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na današnji dan pred 130 leti se je v Pragi rodil pisatelj Franz Kafka, ki je močno zaznamoval literaturo 20. stoletja.

Reuters
Igralec med uprizarjanjem Kafkine Preobrazbe.

Kafka, avtor del kot so Proces (1925), Grad (1926), Amerika (1927) in Preobrazba (1915), je postal literarna legenda, čeprav je v času svojega življenja objavil le manjši del svojega opusa. Umrl je 3. junija 1924. Pod vplivom nemškega ekspresionizma in simbolizma, judovskih mitov, psihoanalize in filozofije je razvil svojevrsten aforističen, alegorično-enigmatičen slog, v katerem se realistične podrobnosti mešajo s perspektivo prehajanja iz stvarnega v sanje, njegov slog določajo tudi fantastični elementi in parabole.

Kafka, ki je začel zaradi avtoritarnega očeta, nezadovoljstva z zaposlitvijo v zavarovalnici ustvarjati z občutkom nemoči človeka pred višjimi silami, je imel močan vpliv na literate 20. stoletja, kot sta Albert Camus in Jean-Paul Sartre.

Da se je večina njegovih del ohranila do danes, gre zahvala njegovemu prijatelju Maxu Brodu, ki ni upošteval pisateljeve želje, da po njegovi smrti uniči dela, ki mu jih je zaupal v varstvo.

V zadnjih letih so se lahko slovenski bralci še podrobneje seznanili s Kafkovim delom, saj je Študentska založba v zbirki Beletrina izdala 11 knjig, ki večinoma obsegajo prvič objavljeno Kafkovo pisanje ali nove prevode. Knjige bralca popeljejo skozi vse plasti pisateljevega življenja in dela.