Svet

Izteka se ultimat vojske

STA / S.R.
3. 7. 2013, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iztekel se bo 48-urni ultimat, ki ga je egiptovska vojska postavila opoziciji in predsedniku Mohamedu Mursiju za dosego dogovora, potem ko je v nedeljo več milijonov ljudi protestiralo proti in v podporo Mursiju.

Reuters
Danes se izteče ultimat egiptovske vojske.

Egiptovsko predsedstvo je že v torek zavrnilo ultimat vojske in napovedalo, da bo nadaljevalo z lastnim načrtom za narodno spravo. Če do dogovora ne bo prišlo, je vojska napovedala ukrepe za prekinitev pat položaja. Vojaški viri so kasneje zagotovili, da ne načrtuje vojaškega udara. Po nepotrjenih podatkih naj bi razveljavili ustavo in razpustili parlament ter oblikovali večstrankarski prehodni svet, ki naj bi državo vodil do priprave dopolnjene ustave, navaja britanski BBC.

Na pogovorih o "aktualni krizi" so se sicer v torek sestali Mursi, obrambni minister in poveljnik vojske Abdel Fatah al Sisi ter premier Hišam Kandil.

Večina trgovin v prestolnici Kairo je bila v torek zaprta, videti je bilo tudi malo avtomobilov na ulicah, medtem ko so pred današnjim iztekom ultimata naraščale napetosti. Na ulicah Kaira in drugih mest se je protestov proti in v podporo Mursiju v torek udeležilo več deset tisoč ljudi. Prišlo je tudi do spopadov.

Opozicija je sicer Mursiju že v torek postavila rok za odstop, v nasprotnem primeru pa napovedala splošno državljansko nepokorščino.

Ob prvi obletnici Mursijeve vladavine so v nedeljo izbruhnili množični protesti. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nasilju ubitih najmanj 16 ljudi, 780 je bilo ranjenih. Po navedbah vojaških virov so bili to najmnožičnejši protesti v zgodovini države, saj naj bi bilo na ulicah egiptovskih mest na milijone ljudi.