Slovenija

O Adrii Airways ne bodo razpravljali

STA / A.M.
2. 7. 2013, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Trije parlamentarni odbori so danes na skupni seji nadaljevali razpravo o problematiki državne dokapitalizacije in poslovanja letalskega prevoznika Adria Airways. Zahteve predlagateljev, da se z očitki o neracionalnem trošenju seznani DZ, niso podprli, so pa izglasovali sklep koalicije, naj se s problematiko seznanijo pristojne inštitucije.

Reuters

Obravnavo problematike državne dokapitalizacije Adrie Airways, ki jo je v višini 49,5 milijona evrov septembra 2011 potrdila vlada Boruta Pahorja, na skupni seji odborov DZ za gospodarstvo, za finance in monetarno politiko ter za infrastrukturo in prostor je zahtevala poslanska skupina SDS.

Menijo namreč, da morajo davkoplačevalci izvedeti, kako poteka sanacija Adrie Airways in kako podjetje posluje. Adria Airways je leto 2012 končala z 10,8 milijona evrov izgube, poleg tega se je spomladi izvedelo, da je politikom, poslovnežem in drugim pomembnežem izdajala letalske karte po izredno ugodnih cenah, sporne naj bi bile tudi nekatere svetovalne pogodbe.

Predlagatelji so zahtevali, naj vlada in uprava Adrie Airways s podrobnimi informacijami o poslovanju družbe vse od leta 2011 do danes seznani DZ. Vendar pa je bil na koncu izglasovan sklep koalicije, naj se s to problematiko seznanijo le pristojne inštitucije, denimo Komisija za preprečevanje korupcije, je STA izvedela iz virov blizu DZ.

Seja je bila za javnost zaprta. Drugače pa bo verjetno v četrtek, ko se bo z isto problematiko ukvarjala komisija DZ za nadzor javnih financ. Ker ima v njej večino opozicija, je namreč pričakovati, da bo ta seja potekala javno.