Svet

Zaradi Snowdna blokirali prelet predsednika

STA / S.R.
3. 7. 2013, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bolivijska vlada je od Francije in Portugalske zahtevala uradno pojasnilo zaradi torkove prepovedi preleta letala z bolivijskim predsednikom Evom Moralesom.

Reuters
Predsedniško letalo Eva Moralesa.

Ta se je vračal iz Moskve v La Paz, vendar je moral pristati najprej v Španiji in potem na Dunaju. Francija in Portugalska naj bi zanikali dovoljenje za prelet njunega zračnega prostora zaradi suma, da je na Moralesovem letalu nekdanji pogodbenik ameriške Agencije za Nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden. Moralesov pilot je potem na srečo dobil dovoljenje za pristanek in oskrbo z gorivom v Španiji. Od tam je letalo poletelo na Dunaj, kjer je Morales ostal do jutra zaradi izdelave novega načrta poti v domovino.

Bolivijski zunanji minister David Choquehuanca, ki je objavil novico novinarjem v La Pazu, je ostro napadel Francijo in Portugalsko zaradi ogrožanja predsednika Moralesa in zahteval pojasnilo. To, da bi bil na letalu Snowden, pa je označil za navadno laž. Svetovne agencije poročajo, da Portugalci ne dvigujejo telefonov, Francozi pa se po domače povedano uvodoma "delajo Francoze" in ne vedo nič o incidentu.

Tiskovna agencija AFP je sporočila, da je tiskovni predstavnik avstrijskega zunanjega ministrstva Alexander Schallenberg potrdil, da je Morales na letališču na Dunaju, vendar pa Snowdna ni z njim. Schallenberg je dejal, da bo Morales odpotoval v domovino danes zgodaj zjutraj. Avstrija uradno ne ve razloga za pristanek Moralesovega letala na Dunaju.

Bolivija je ena od 21 držav, pri katerih je Snowden zaprosil za azil. Morales je v Moskvi dejal, da bi bila njegova država pripravljena preučiti prošnjo. Snowden je medijem posredoval dokumente o programih prisluškovanja telefonskim in spletnim komunikacijam s strani NSA. Potem so bi objavljeni še dokumenti o prisluškovanju ZDA zavezniškim vladam in diplomatskim misijam, v prihodnje pa se obeta še več.

Snowden je junija pobegnil s Havajev najprej v Hongkong. Ko so ZDA zahtevale njegovo izročitev, je pot nadaljeval v Rusijo, kjer se zaradi pomanjkanja dokumentov nahaja v mednarodnem delu moskovskega letališča. State Department mu je namreč preklical potni list. Rusija ga sicer vsaj za zdaj ne namerava izročiti ZDA.