Svet

Olimpijska bakla tudi v vesolju

STA / A.M.
25. 6. 2013, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prireditelji vsakih olimpijskih iger si za baklo z olimpijskim ognjem vselej zamislijo nekaj novega in izbirajo kraje, kjer simbol olimpijskega gibanja še ni bil.

Reuters
Podobno bo tudi z baklo pred zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju naslednje leto, le da jo bodo Rusi poslali kar v vesolje, natančneje v mednarodno vesoljsko postajo ISS.

Ruska vesoljska agencija (Roscosmos) je odslej eden partnerjev iger v Sočiju, je sporočil organizacijski komite OI 2014. Sodelovanje predvideva tudi obisk bakle na mednarodni vesoljski postaji, z njo pa bodo opravili tudi vesoljski sprehod, kar se bo zgodilo prvič v zgodovini prenašanja olimpijske bakle.

Baklo bodo do postaje ISS prepeljali s plovilom Sojuz v začetku novembra, na sprehod v vesolje pa jo bosta odnesla kozmonavta Sergej Rjazanski in Oleg Kotov. Ves projekt bo sicer imela manjšo "lepotno" napako, saj zaradi varnostnih razlogov olimpijski ogenj med vesoljskim delom svoje poti ne bo gorel, temveč bodo kozmonavti naokrog prenašali neprižgano baklo.

Ta se bo na Zemljo vrnila s Fjodorjem Jurčihinom, ki trenutno biva v vesoljski postaji in se bo novembra vrnil na trdna tla. Jurčihin že ima nekaj "olimpijskih" izkušenj, saj je bil v vesoljski postaji tudi leta 2007, ko sta s Kotovim podprla olimpijsko kandidaturo Sočija, takrat se je rusko črnomorsko letovišče šele borilo za izvedbo iger.

"Česa takega ni naredil še nihče. Vesoljski sprehod z olimpijsko baklo bo nekaj zgodovinskega, rad bi se zahvalil naši vesoljski agenciji za sodelovanje, ki bo olimpijsko baklo za Soči prineslo do skrajnih meja," je ob novici o nenavadni poti olimpijske bakle dejal predsednik organizacijskega obora iger v Sočiju Dmitrij Černišenko.

Olimpijka bakla bo pot sicer začela 7. oktobra. Rusi so njeno pot načrtovali tako, da bo 90 odstotkov prebivalcev Rusije v določenem trenutku oddaljenih največ eno uro do njenih premikov; obiskala bo 2900 krajev, teoretično bi jo tako lahko spremljalo 130 milijonov športnih navdušencev. Skupno bo pot bakle dolga 65.000 kilometrov, kar je daleč največ v olimpijski zgodovini, na poti pa se bo izmenjalo 14.000 nosilcev. Njena pot se bo končala 7. februarja 2014 na slovesnosti ob odprtju iger.