Svet

Snowden zbežal iz Hongkonga!

STA / J.P.
23. 6. 2013, 10.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji pogodbeni analitik Ameriške agencije za nacionalno varnost (NSA) 29-letni Edward Snowden je zapustil Hongkong in je na letalu proti Moskvi.

Reuters
Kje bo končal?

Gre za navaden komercialni let, Snowden pa naj bi v Moskvo prispel danes popoldne po lokalnem času.

Hongkong je zapustil kot običajni potnik in se vkrcal na Aeroflotovo letalo. V Moskvo naj bi priletel ob 17.15 po lokalnem času.

Hongkonški South China Morning Post sicer navaja, da naj Moskva ne bi bila njegova zadnja postaja. Pred dnevi se je ugibalo, da naj bi si želel na Islandijo, zaradi česar je WikiLeaks najel celo letalo, ki bi ga varno prepeljalo v to državo, a mu uradni Reykjavik ni želel zagotoviti, da bo dobil politično zatočišče in da ga ne bodo izročili ZDA.

ZDA ga želijo, ker je razkril programe nadzora nad telefonskimi komunikacijami Američanov in nad komunikacijami tujcev po internetu, ki jih izvaja NSA. Zaradi tega ga je ameriško zvezno tožilstvo v Alexandrii obtožilo nepooblaščenega posredovanja informacij o nacionalni obrambi, namerne komunikacije zaupnih obveščevalnih informacij in kraje vladne lastnine. Vsaka od treh točk prinaša s seboj do deset let zaporne kazni.