Slovenija

V šoštanjskih tleh ni nevarnih snovi

STA / J.P.
23. 6. 2013, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prebivalci so opozarjali, da bi lahko bila tla obremenjena z mineralnimi olji iz avtomehanične delavnice in kemikalijami iz kemične čistilnice.

Mediaspeed
Razlogov za bojazen menda ni.

Po zadnjih velikih novembrskih poplavah v Šoštanju se je med prebivalci pojavila zaskrbljenost, da je reka Paka s pritoki na njihovo zemljo oz. vrtove prinesla nevarne snovi, ki naj bi bile v mulju.

 Vendar je bila skrb odveč, saj so tla neoporečna in noben parameter ni bil presežen, je dejal Mavec.

Zato so se na lokalni inštitut za ekološke raziskave Erico Velenje, zgrnili številni klici, če morda oni vedo, kaj vsebuje zemlja v Šoštanju in kaj je prinesla reka. Po posvetu z občino Šoštanj so se na inštitutu odločili, da naredijo obširno študijo, ali so tla obremenjena s sedimenti, vzorčenje pa je potekalo na štirih lokacijah.

Kot je povedal direktor omenjenega inštituta Marko Mavec, so ugotavljali, ali so res kovine v zemlji, kakšna je vsebnost mineralnih olj v zemlji, hkrati so pregledali pH in na eni od lokacij so naredili test tudi za salmonelo. Vendar je bila skrb odveč, saj so tla neoporečna in noben parameter ni bil presežen, je dejal Mavec.

Če na poplavljenem območju ne bi imeli urejene kanalizacije in izpustov vseh odpadnih voda, bi pri takšni poplavi to pomenilo, da bi lahko prišlo do onesnaženja večjega obsega.

Poplave so sicer v Šoštanju povzročile za več kot pet milijonov evrov škode, med drugim so zabeležili skoraj 200 plazov, šest hiš pa so morali začasno izseliti. Do sedaj so na občini za najnujnejšo sanacijo namenili preko 700.000 evrov občinskih sredstev, medtem ko od države do danes niso dobili še niti evra.