Svet

Izraelci zlorabljajo palestinske otroke

STA / J.P.
20. 6. 2013, 19.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odbor ZN za pravice otrok je danes v poročilu izraelske policijske in vojaške sile obtožil zlorab palestinskih otrok.

Reuters
Izrael se na obtožbe ne odziva.

Pri zlorabah naj bi šlo med drugim za mučenje, zapiranje, grožnje s smrtjo, spolne zlorabe v zaporih ter verbalno nasilje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odbor je v poročilu, ki ga povzema AFP, izrazil "globoko zaskrbljenost o prijavljenih primerih mučenja in slabega ravnanja s palestinskimi otroki, ki jih izraelska policija in vojska pridržita, preganjata in zapreta."

Odbor trdi, da izraelski vojaki v nočnih akcijah pogosto pridržijo palestinske otroke, jih zvežejo ter jim zakrijejo oči, pogosto pa jih tudi prepeljejo v centre za pridržanje, ne da bi o tem obvestili njihove starše.

Palestinski otroci naj bi bili prav tako žrtve fizičnega in verbalnega nasilja, večkrat pa jim tudi omejijo dostop do vode, hrane in sanitarij, navaja AFP.

"Ti zločini so storjeni v času od prijetja, med premestitvijo in zasliševanjem, ... kakor tudi v času pripora pred začetkom sojenja," še izhaja iz poročila.

Odbor je poleg zlorab otrok na palestinskih ozemljih zaskrbljen tudi nad velikim številom palestinskih otrok v izraelskih zaporih. Od leta 2002 naj bi Izraelci zaslišali in pridržali okoli 7000 palestinskih otrok, starih večinoma od 12 do 17, včasih pa tudi mlajših. Večino so pridržali zaradi obtožb o obmetavanju izraelskih varnostnih sil in naseljencev s kamni, za kar je predvidena do 20-letna zaporna kazen, navaja AFP.

Odbor za pravice otrok je po lastnih navedbah podatke pridobil od drugih organov ZN, izraelskih vojaških virov in izraelskih ter palestinskih skupin za človekove pravice. Izrael se na prošnjo za posredovanje informacij ni odzval, je še sporočil odbor.