Slovenija

Zidar brez vednosti sodišča prenesel 8,6 milijona evrov terjatev

STA / J.P.
20. 6. 2013, 17.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družba SCT je v času prisilne poravnave po pooblastilu Ivana Zidarja prek svoje podružnice v Beogradu prenesla za 8,65 milijona evrov terjatev.

Mediaspeed
Ivan Zidar

Posli so bili sklenjeni brez vednosti sodišča in prisilnega upravitelja, zato bo sedanji stečajni upravitelj predlagal zavrnitev zahtevkov novega upnika ter tudi obvestil NPU in podal ovadbo.

Terjatve so bile prenesene na družbo Investbiro - plus iz Kragujevca, ki jo zastopa direktor Dragoljub Božić. Prenos terjatev je bil narejen s pogodbo, po kateri je SCT terjatve prenesel na to družbo, za njih pa ni dobil plačila, je za STA danes povedal stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič.

Novi upnik trenutno terja plačilo v Srbiji v sodnem postopku, dolžniki pa so se obrnili na upravitelja SCT, naj jim pojasni okoliščine odstopa terjatev, ker se jim upravičeno zdi sporen, še pravi Benigar Tošič.

V izrednem poročilu, danes objavljenem na spletni strani Ajpesa, piše, ga je 24. maja letos odvetniška družba Moravčević, Vojnović in partnerji iz Beograda obvestila, da naj bi SCT prek svoje podružnice v Beogradu v času prisilne poravnave opravila prenos terjatev v višini 7,6 milijona in 922.000 evrov do gradbene družbe Građevinsko preduzeće Beograd in 125.000 evrov do družbe Ogranak Porr.

Prenos terjatev je bil opravljen s pogodbami, ki so bile podpisane po pooblastilu Ivana Zidarja 3. marca 2011 in 10. marca 2011, torej po začetku postopka prisilne poravnave, vendar brez soglasja sodišča in upravitelja, zato gre za razpolaganje s premoženjem v nasprotju z insolvenčnim zakonom, piše Benigar Tošič.

Pogodb v poslovni dokumentaciji stečajnega dolžnika ni, prav tako jih ne hranijo v računovodstvu stečajnega dolžnika, zato upravitelj s spornimi posli ni bil prej seznanjen, dodaja.

V pravdnem postopku, ki poteka pred gospodarskim sodiščem v Beogradu, bo priglasil stransko intervencijo in predlagal zavrnitev zahtevkov novega upnika iz razloga ničnosti pogodb o prenosu, ker da so sklenjena v nasprotju s prisilnimi predpisi. O ravnanju poslovodstva SCT pa bo obvestil Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in podal ustrezno ovadbo zoper vse udeležence v spornih poslih, s katerimi je bila stečajna masa oškodovana za 8,65 milijona evrov, je napovedal.

SCT je bil v prisilni poravnavi od 25. januarja 2011 do 15. junija 2011, ko je sodišče začelo stečajni postopek. Prisilno poravnavo je sprva vodila Darja Erceg, ki pa je predlagala svojo razrešitev, saj ni želela vzbujati dvomov, ker je bila hkrati predsednica nadzornega sveta družbe GPG, enega od upnikov SCT. S 3. februarjem 2011 jo je nasledila Marija Magdalena Šantl, ki pa je bila 8. junija 2011 razrešena zaradi kršitev zakona glede odobravanja poroštev in soglasja k prodaji premoženja. Prisilni upravitelj je postal Benigar Tošič, ki je nato prevzel tudi stečajni postopek.