Svet

Iranci volijo novega predsednika

STA / S.R.
14. 6. 2013, 09.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Iranu so se danes odprla volišča za predsedniške volitve, na katerih bodo volivci izbrali naslednika sedanjega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Reuters
Verski voditelj ajatola Ali Hamenej med oddajanjem glasu.

Iranski verski voditelj, ajatola Ali Hamenej je volilni glas oddal med prvimi in pri tem Irance pozval k množični udeležbi na volitvah, poročajo tuje tiskovne agencije. "Z božjo voljo bodo iranski ljudje ustvarili novo politično obdobje. Ljudem svetujem, naj volijo in to storijo v zgodnjih jutranjih urah," je preko državne televizije po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Hamenej. Odzval se je tudi na kritike ZDA na račun iranskih volitev.

"Nekateri ameriški predstavniki ne priznavajo predsedniških volitev. K vragu z njimi ... Ne delamo tega, kar želijo, pač pa kar je v našem interesu," je še dejal iranski verski voditelj.

Z novega iranskega predsednika se poteguje šest kandidatov, od tega le eden predstavlja reformiste.

Volišča bodo odprta do 21.30 po srednjeevropskem času. Prve rezultate naj bi objavili v soboto zjutraj. Največ možnosti za zmago naj bi imel teheranski župan Mohamed Baker Galibaf, čeprav je pričakovati, da bo za izvolitev predsednika verjetno potreben drugi krog, ki bo predvidoma 21. junija.