Slovenija

Kljub državni pomoči Sveo čaka še veliko dela

STA / S.R.
14. 6. 2013, 09.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delavci zagorske Svee, ki so s stavko začeli v ponedeljek, bodo stavkali še danes, potem pa bodo stavko zamrznili.

Svea
Sveo čaka še veliko dela.

V ponedeljek bodo začeli delati v zmanjšanem obsegu, ker jim primanjkuje tudi repromateriala, je danes za STA povedal predsednik podjetniškega sindikata Antonio Buovski. Dejal je tudi, da bo stavka zamrznjena, dokler ne bodo poplačane njihove terjatve. Zahteve stavkajočih delavcev pa so izplačilo že zapadlih terjatev iz naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Vlada je na četrtkovi seji potrdila državno pomoč za Sveo. Banke morajo konvertirati šest milijonov evrov terjatev v lastniški delež, družba bo dobila skoraj 1,4 milijona evrov kratkoročnega kredita, v drugi fazi pa bo država dala še 3,6 milijona evrov poroštva za dolgoročno posojilo.

Določene zaveze mora izpeljati tudi Svea, sicer sledi stečaj. Kot je po seji vlade pojasnil gospodarski minister Stanko Stepišnik, se mora Svea zavezati, da tri leta ne bo izplačevala dividend in bo imela zmerno maso plač, torej "ne bo pretiravala". Hkrati se mora občina Zagorje za tri leta odpovedati nadomestilu za stavbna zemljišča, ob čemer minister pojasnjuje, da ne ve, kako bodo to urejali v primeru novega davka.

Občina mora tudi pomagati pri zaposlitvi presežnih delavcev, ki jih je zdaj 180. Stepišnik je omenil možnost prestrukturiranja, kar morajo izpeljati v treh mesecih. Po prestrukturiranju naj bi v Svei ostalo 130 zaposlenih.

Uprava Svee mora v roku treh mesecev pripraviti program celovitega prestrukturiranja, ki bo družbi povrnil dolgoročno konkurenčno sposobnost preživetja na trgu in dolgoročno plačilno sposobnost. Razmerje med dobičkom iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki ter zadolženostjo podjetja mora biti ena proti tri.

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič je pred dnevi dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar je treba družbo prestrukturirati.

Kot je pojasnila, družbo čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.