Svet

Na Golanski planoti vse manj vojakov

STA/M.J.
12. 6. 2013, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrijski vojaki so se začeli umikati z Golanske planote

Wikipedia

Avstrijski vojaki, ki so bili del opazovalne misije Združenih narodov na Golanski planoti, so se danes začeli umikati s tega območja. Skupina 20 vojakov je tako že vstopila na izraelsko stran prek mejnega prehoda Kuneitra, ki je edini neposreden prehod med Izraelom in Sirijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po napovedih naj bi se danes z Golanske planote umaknilo še 50 od skupno 378 avstrijskih vojakov, ki sodelujejo v misiji Undof.

Avstrija je namreč pred dnevi sprejela odločitev, da bo zaradi varnostnih razlogov umaknila svoje vojake z Golanske planote.

Avstrijska vlada si po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA želi, da bi se umik vseh avstrijskih vojakov z Golanske planote zaključil "kakor hitro je mogoče".

Slovenska vlada pa je na torkovi dopisni seji za pripadnike Slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji Untso, zaradi nastalih varnostnih razmer uvedla prepoved delovanja na območju Sirije in sicer vzhodno od izraelske tehnične ograje oziroma na območju zunaj dela ozemlja Golanske planote, ki je pod nadzorom Izraela.

Avstrijska vlada si po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA želi, da bi se umik vseh avstrijskih vojakov z Golanske planote zaključil "kakor hitro je mogoče".

Vlada je obenem ministrstvu za obrambo naložila, da lahko v primeru poslabšanja varnostnih razmer prek generalštaba SV uvede začasno omejitev delovanja za pripadnike tudi na drugih območjih operacije.

Po vse ostrejših spopadih med sirskimi uporniki in sirsko vojsko na Golanski planoti, v katerih sta bila ranjena tudi dva pripadnika mirovne misije ZN na območju, se je minuli četrtek za umik vseh svojih 380 vojakov v misiji Undof odločila Avstrija, ki je v tej misiji sodelovala od leta 1974, njen kontingent pa je bil eden največjih.