Svet

20 milijard za zaščito mesta pred poplavami

STA/M.J.
12. 6. 2013, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Newyorški župan Michael Bloomberg je v torek v Brooklynu predstavil 20 milijard dolarjev vreden načrt zaščite mesta pred poplavami zaradi orkanov, kot je bil Sandy, in zaradi podnebnih sprememb. Polovica denarja je že zagotovljena.

Wikipedia

Južni del Manhattna bodo ščitili premični poplavni zidovi, Staten Island bo ščitil od štiri do šest metrov visok nasip, podobno pa velja tudi za Brooklyn in dele Queensa. V projekt sodi tudi gradnja novega mestnega predela Seaport City na vzhodni strani Manhattna pod Brooklynškim mostom.

Okrog 1,2 milijarde dolarjev bodo za boljšo zaščito pred poplavami dobili lastniki nepremičnin in zemljišč na ogroženih območjih. Bolnišnice bodo morale popraviti svoje vodne črpalke in električne sisteme, okrog 50 milijonov dolarjev bo šlo za nadgradnjo domov za ostarele, mesto pa bo razširilo tudi plaže in močvirja.

Bloomberg je dejal, da gre za zelo ambiciozen načrt, ki ne bo končan v času njegovega tretjega oziroma zadnjega mandata, ki poteče že letos. Dodal je, da gre za nujen projekt, ki ga je treba začeti takoj, da bo mesto sčasoma sposobno prenesti več kot doslej.

Orkan Sandy je lani poplavil dele mesta z 837 kilometri obale in povzročil izpad elektrike v južni polovici Manhattna.

Bloombergov načrt sloni na priporočilih delovne skupine znanstvenikov o podnebnih spremembah, ki jo je mesto oblikovalo že pred leti.

Znanstveniki ocenjujejo, da se bodo temperature do sredine stoletja zvišale za med dve do štiri stopinje Celzija, vodna gladina okrog mesta pa se bo dvignila za 0,7 metra, kar pomeni, da bo osem odstotkov današnje obale pod vodo. Najmanj enkrat v sto letih bo mesto prizadelo neurje z valovi plime, ki bodo meter in pol višji, kot so bili rekordni v času orkana Sandy (4,3 metra)

Bloomberg računa, da bi lahko od zvezne vlade dobil še pet milijard dolarjev, ostalih pet milijard pa bi dalo mesto, skupaj z meščani in morda tudi država New York.