Svet

Hrvaška vojaška letala v Ukrajini

STA/M.J.
31. 5. 2013, 08.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Hrvaško obrambno ministrstvo se je na podlagi prijav na mednarodnem javnem razpisu odločilo, da bodo remont sedmih vojaških letal mig-21 opravili v Ukrajini.

Wikipedia

Obenem bodo od zavoda v Odesi tudi kupili pet rabljenih letal mig-21. Vrednost poslov je slabih 14 milijonov evrov, poročajo hrvaški mediji.                Komisija hrvaškega obrambnega ministrstva je sredi maja odprla ponudbi ukrajinskega podjetja Ukrspetsexport in romunskega družbe Aerostar. Neuradno naj bi cena remonta v Romuniji bila 18,6 milijona evrov. Omenjena romunska družba je opravila remont hrvaških leta pred desetletjem.

Za ukrajinski zavod so se odločili potem, ko so v Kijevu dokumentirali, da je pet vojaških letal, ki jih hrvaška vojska namerava kupiti, v lasti ukrajinskega zavoda. Jemen je namreč opozoril Hrvaško, naj se ne spuščajo v posle z zavodom v Odesi, ker so rabljena letala, ki jih Ukrajina namerava prodati Hrvaški, zaplenili od jemenskega vojaškega letalstva.

Jemen in Ukrajina sta v sporu zaradi plačevanja remonta jemenskih letal v Odesi, ker so jemenske oblasti ocenile, da je Ukrajina slabo opravila delo, saj sta se dva jemenska mig-21 zrušila neposredno po remontu v Odesi. Ukrajina naj bi tudi zadržala osem jemenskih migov-21.

Hrvaška se je odločila za remont starih letal, ki so del njenega vojaškega letalstva od osamosvojitve države, še prej pa so bili del jugoslovanskega vojaškega letalstva. Hrvaška je imela ponudbe tudi za nakup novih letal, a v proračunu ni sredstev za nakup.