Svet

Brezpilotna letala ubila štiri Američane

STA / S.R.
23. 5. 2013, 11.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški pravosodni minister Eric Holder je v pismu predsedniku senatnega odbora za pravosodje Patricku Leahyju priznal, da so doslej z brezpilotnimi letali v Jemnu in Pakistanu ubili štiri ameriške državljane.

Reuters
Brezpilotna letala ubijajo tudi Američane.

Holder je v pismu zapisal, da je od predsednika Baracka Obame dobil ukaz, naj kongres seznani s to informacijo, ki je bila doslej zaupne narave.

Ameriška javnost je doslej vedela za tri ameriške državljane, ki so jih usmrtili z brezpilotnimi letali. To so bili islamski duhovnik Anvar al Avlaki, ki je bil ubit v Jemnu skupaj s Samirjem Khanom, v Jemnu je bil ubit tudi al Avlakijev sin Abdulrahman, v Pakistanu pa Jude Kenan Mohammed.

Slednji je leta 2009 pobegnil pred obtožnico, da je sodeloval v zaroti za napad na vojaško bazo v Quanticu v Virginiji.

Holder je Leahyju sporočil, da je vlada načrtovala le usmrtitev al Avlakija, medtem ko usmrtitve drugih treh niso posebej načrtovali.

Obama bo imel danes na nacionalni obrambni univerzi v Washingtonu govor o svoji proti teroristični politiki, v katerem naj bi omenil tudi nekatere druge zadeve, med njimi neuspešna prizadevanja, da zapre taborišče za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.