Svet

Po aferi odstopil prvi mož ameriške davčne agencije

STA / J.P.
16. 5. 2013, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi afere v zvezi s podrobim pregledom delovanja nekaterih konservativnih skupin je odstopil vodja ameriške davčne agencije (IRS) Steven Miller.

Zajem zaslona
Steven Miller

Kot je sporočil ameriški predsednik Barack Obama, je finančni minister Jack Lew zahteval Millerjev odstop, poroča ameriška medijska mreža CNN.

Ameriški predsednik je obenem obljubil nov sistem nadzora in jamstev, ki naj bi zagotovil, da da se kaj takega ne bi več ponovilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obama je še dejal, da so dokazi o zlorabah v davčni agenciji, ki jih je razkrilo poročilo vladnega nadzornega organa, ki so ga objavili v torek, "neopravičljivi".

"Američani so upravičeno jezni in tudi sam sem jezen. Ne bom dopuščal tovrstnega ravnanja, še posebej ne v davčni upravi," je po srečanju z vodilnimi predstavniki finančnega ministrstva dejal ameriški predsednik.

Zvezna davčna agencija je prejšnji teden priznala, da so podrobno preiskovali nekatere neprofitne skupine, ki so sodelovale s konservativnim gibanjem čajanke. Omenjeno gibanje je nastalo leta 2009, poimenovano pa je po uporu proti angleški davčni politiki iz leta 1773, t. i. bostonski čajanki.

Ameriško pravosodno ministrstvo je že odredilo kriminalistično preiskavo. Hkrati so v Beli hiši zatrdili, da nobeden od predsednikovih sodelavcev ni povezan z zadevo, predsednik pa je zanjo izvedel šele prejšnji teden, ko so o njej začeli poročati mediji.

IRS je sicer neodvisna agencija, ki deluje v okviru finančnega ministrstva. Agencija naj bi podrobno preiskovala skupine, katerih imena so vključevala besedi čajanka ali domoljuben, ki so vložile zahtevo za oprostitev plačevanja davkov.

Gibanje čajanke deluje preko različnih skupin na nacionalni in lokalnih ravneh ter nima osrednjega organa. Večina Američanov sicer gibanje povezuje s konservativnimi republikanci, ki odločno nasprotujejo politiki predsednika Obame na področju davkov in zdravstva.

Skupine so se lani pritoževale, da so morale ob vložitvi zahteve za oprostitev plačila davka pristojnim organom posredovati številne informacije, davčna služba pa je sprejetje odločitve dolgo časa prelagala.

Ameriški kongres naj bi o zadevi razpravljal v petek.