Slovenija

Petrol ustvarja manj dobička

STA/M.J.
16. 5. 2013, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina Petrol je v prvih treh mesecih letos ustvarila 12,4 milijona evrov čistega dobička, kar je štiri odstotke manj kot v enakem obdobju lani in 20 odstotkov več od načrtov.

Dolenjski list

V prvem četrtletju je ustvarila 947 milijonov evrov prihodkov od prodaje, medtem ko so ti v enakem lanskem obdobju znašali 903 milijone evrov. Kot so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz slovenske energetske družbe, je dobiček iz poslovanja skupine v prvem trimesečju znašal 20,3 milijona evrov, dobiček skupine iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) pa 30 milijonov evrov. V enakem obdobju lani je bil pri 33,4 milijona evrov. Bruto dobiček skupine je upadel z lanskih 87 milijonov na 80,8 milijona evrov.

Skupina Petrol je v prvih treh mesecih prodala 641.100 ton proizvodov iz nafte, kar je sedem odstotkov več kot v prvih treh mesecih lani, 55,8 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ter 16.500 ton utekočinjenega naftnega plina, kar je dva odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2012.

Skupina je prodala tudi 1,1 teravatnih ur električne energije, kar je 116 odstotkov več kot v prvih treh mesecih leta 2012. S prodajo trgovskega blaga je skupina v prvih treh mesecih ustvarila 117,4 milijona evrov prihodkov, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2012. Konec marca je skupina poslovala preko 464 bencinskih servisov, od tega jih je v Sloveniji 315, na Hrvaškem 93, v Bosni in Hercegovini 37, v Srbiji osem, v Črni gori pet in na Kosovu šest.

Kot so zapisali v Petrolu, si bodo z aktivno prodajno politiko ter nadaljnjo optimizacijo vseh poslovnih procesov prizadevali za zmanjšanje vplivov negativnih gospodarskih trendov na poslovanje.

"Skupina Petrol posluje v konkurenčnem okolju, na katerega močno vplivajo svetovna in domača gospodarska gibanja. Slovenija in Hrvaška, ki sta Petrolova največja prodajna trga, se že nekaj let soočata z zaostrenimi gospodarskimi razmerami, ki se odražajo v padcu gospodarske aktivnosti, slabi plačilni disciplini, nelikvidnosti in stečajih podjetij, zniževanju zasebne potrošnje ter rasti brezposelnosti in se še zaostrujejo," so ocenili v družbi.

Zaostrene gospodarske razmere so upoštevali tudi pri pripravi načrta poslovanja za letošnje leto. Poročilo o poslovanju je v sredo obravnaval tudi nadzorni svet.