Svet

Severna Koreja ima novega obrambnega ministra

STA / S.R.
13. 5. 2013, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Severna Koreja je po samo šestih mesecih zamenjala svojega ministra za oborožene sile Kim Kyok Sika, ki velja za zagovornika trde linije v odnosih z Zahodom.

Reuters

Nasledil ga je relativno mlad in nepoznan Jang Jong Nam, ki naj bi se doslej dokazoval predvsem na vojaškem terenu. Gre za zadnjo v dolgi vrsti menjav v severnokorejski vojski.

Imenovanje Kima na čelo obrambnega ministrstva novembra lani so poznavalci označili kot znak zavzemanja nepopustljive politike nasproti Zahodu, saj naj bi prav Kim leta 2010 kot tedanji poveljnik četrtega korpusa odredil obstreljevanje južnokorejskega obmejnega otoka, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejsko ministrstvo za oborožene sile je v bistvu obrambno ministrstvo in spada pod nadzor vplivne državne obrambne komisije, pojasnjuje AFP.

Severnokorejski voditelj Kim Jong Un je v minulem letu bistveno preoblikoval vrh vojske, s čimer naj bi skušal zagotoviti svoj položaj, potem ko je decembra 2011 iz rok svojega pokojnega očeta prevzel vodenje države. Do zadnje menjave sicer prihaja v obdobju zaostrenih napetosti na Korejskem polotoku, ki so sledile februarskemu jedrskemu testu Severne Koreje.