Slovenija

Vlada danes s sindikati o varčevalnih ukrepih

STA / S.R.
13. 5. 2013, 07.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vladni pogajalci na današnjih pogajanjih o varčevalnih ukrepih s sindikati javnega sektorja pričakujejo parafiranje dogovora.

Mediaspeed

Trenutna manjša razhajanja, predvsem pri obsegu znižanja plačne mase, so namreč po njihovem mnenju premostljiva. Sindikati sicer dopuščajo možnost dogovora že danes, a kot pravijo, je nekaj vsebinskih vprašanj še odprtih.

Odzivi na sindikalni strani so že od začetka pogajanj nakazovali, da dogovor ne bo enostaven. Dodatno znižanje plač v javnem sektorju namreč zanje ni bilo sprejemljivo, po drugi strani pa so se zavedali stanja v državi in tega, da bodo potrebna določena odrekanja.

Po več krogih na koncu že zelo intenzivnih pogajanj so zdaj blizu dogovora z vlado, a o konkretnih številkah in vsebini ukrepov strani še molčita in bosta podrobnosti javnosti predstavili, ko bo dogovor dokončen.

Vlada je sicer z vsakim novim približevalnim predlogom nekoliko bolj popustila, na obeh straneh pa poudarjajo, da so se našli nekje na zlati sredini. Sindikati si želijo predvsem dogovor o obsegu znižanja plačne mase, ki bi bil nižji od 158 milijonov evrov in bi vlada čim večji del potrebnega prihranka pokrila s prerazporeditvami prihrankov pri materialnih stroških ter z notranjimi rezervami. Prihranek pri plačni masi naj bi sicer vlada po najnovejšem predlogu znižala na nekaj nad 100 milijonov evrov.

Če vlada s sindikati doseže dogovor in ga danes parafirajo, bo nato o ukrepih moral odločati še vsak sindikat posebej. Vlada bi vse skupaj obravnavala v četrtek, poslanci pa 21. maja. Prav tako bi bilo s tem dogovorom odrekanj zaposlenih v javnem sektorju do začetka leta 2015 načeloma konec, napovedujejo na vladni strani. Ob tem opozarjajo, da ni mogoče izključiti kakšnih izrednih okoliščin, a če bi se zgodilo kaj nepredvidenega, bi se s sindikati spet usedli za skupno pogajalsko mizo. V vsakem primeru pa se bo vlada s sindikati morala znova pogajati ob pripravi proračuna za leto 2015.