Svet

V požaru na vlaku v Belgiji dva mrtva, več ranjenih

STA / J.P.
4. 5. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Današnja nesreča vlaka s strupenimi kemikalijami v bližini mesta Gent v Belgiji je vendarle terjala žrtve, je sporočil predstavnik lokalnih oblasti.

Youtube / Zajem zaslona

Umrla je ena oseba, vsaj 14 pa je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Žrtve naj bi bili lokalni prebivalci, ni pa še jasno, ali so umrli zaradi strupenih plinov ali česa drugega.

Kot je za belgijsko tiskovno agencijo Belga razkril guverner Vzhodne Flandrije Jan Briers, je vlak okoli 2. ure ponoči pri kraju Wetteren vzhodno od Genta najprej iztiril. Šest od skupno 13 vagonov oziroma cistern je iztirilo, nato pa je izbruhnil požar.

Zaradi nekaterih kemikalij na vlaku je odjeknilo tudi več eksplozij, zaradi česar so oblasti evakuirale okoli 300 okoliških prebivalcev. Nato se je razvil obsežen požar oziroma več sto metrov dolg pas ognja.

Gasilci so se odločili, da vagone pustijo, da pod nadzorom do konca zgorijo, saj bi lahko z vodo sprožili uhajanje strupenih kemikalij. Med slednjimi je bil tudi zelo strupen akrilonitril.

Briers je sicer sprva sporočil, da sta bila v nesreči ubiti dve osebi, kasneje pa so iz njegovega urada sporočili, da je prišlo do pomote in da je mrtev eden človek.

Zakaj je prišlo do nesreče, zaenkrat ni jasno. Vlak je sicer iztiril, ko je menjal tire, po mnenju nekaterih pa je verjetno vozil prehitro. Vlak je sicer peljal iz Nizozemske in je bil na poti v pristanišče v Gentu.