Svet

Na Reki odprli novi islamski center

STA / J.P.
4. 5. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Reki so danes svečano odprli islamski center in njegovo džamijo razglasili za najlepšo v Evropi, poročajo hrvaški mediji.

Zajem zaslona

Kot dodajajo, se je odprtja udeležilo več kot 20.000 ljudi, med njimi tudi muslimani iz Slovenije. Center bodo poimenovali po katarskem emirju Hamadu bin Halifi al Taniju, ki je prispeval polovico denarja zanj.

Veličastno zgradbo so uradno otvorili hrvaški predsednik Ivo Josipović, član predsedstva BiH Bakir Izetbegović in katarski minister za verska vprašanja Gajs bin Mubarek al Kuvari. Med številnimi gosti sta bila tudi vodja delegacije Evropske komisije na Hrvaškem Paul Vandoren in prejšnji hrvaški predsednik Stipe Mesić, je poročal Novi list na svoji spletni strani.

Kot je dodal, so gostje prišli celo iz Kuvajta, Savdske Arabije, Omana in Turčije, pa tudi iz Slovenije, BiH, Srbije, Avstrije, Belgije, Švice, Italije in nekaterih skandinavskih držav.

Na območju primorsko-goranske županije živi več kot 10.000 muslimanov, ki bodo imeli odslej na voljo 5300 kvadratnih metrov prostorov.

Poslopje se nahaja na območju Rujevice pri reški obvoznici. Ima šest kupol, štiri nadstropja, med drugim tudi kongresni center, restavracijo, stanovanja in podzemno garažo.

Minaret je visok 23 metrov. Osrednji prostor v džamiji, ki bo namenjen molitvi, lahko sprejme približno 3000 vernikov.

Projekt islamskega centra na Reki je zastavil pokojni hrvaški kipar Dušan Džamonja. Izgradnja je potekala dobra tri leta. Vrednost centra je 76 milijonov kun ali dobrih deset milijonov evrov.

Denar so prispevali številni donatorji, pet milijonov evrov pa je podaril katarski emir al Tani.

Reška džamija je sicer tretja na Hrvaškem, poleg tiste v Zagrebu in v Gunji pri Županji ob meji z BiH.