Svet

Gadafijev sin stopil pred sodišče

STA / S.R.
2. 5. 2013, 15.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sin strmoglavljenega libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Seif al Islam, je danes stopil pred sodišče, kjer se zagovarja, ker naj bi z nedovoljeno komunikacijo s predstavniki Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) ogrožal nacionalno varnost.

Euronews.com
Saif al-Islam Gadafi.

Nadaljevanje sojenja je na željo obrambe prestavljeno na september. Obramba Seifa al Islama želi pred začetkom sojenja pridobiti dostop do vseh dokumentov, povezanih s primerom, zato se bo sojenje nadaljevalo 19. septembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gadafijev sin se je junija lani sestal s štirimi predstavniki ICC, ki so prav tako obtoženi v tem procesu. Vendar ni pričakovati, da se bodo vrnili v Libijo in stopili pred sodnika.

Četverica je bila tako kot obtoženec aretirana in zaprta, kar je sprožilo diplomatski spor med sodiščem in Libijo. Predstavniki sodišča so bili izpuščeni mesec dni po priprtju.

Seif al Islam je med današnjim 20-minutnim zaslišanjem deloval zdrav in dobro razpoložen. Ob tem sojenju ga čaka še proces zaradi vojnih zločinov, ki naj bi jih zakrivil med nedavno državljansko vojno, vendar se Libija in ICC ne moreta poenotiti, kje mu bodo sodili.

Sodišče je vojno v Libiji začelo raziskovati po pooblastilih Varnostnega sveta ZN. Leta 2011 so za Seifa izdali nalog za aretacijo.