Svet

ECB znižala ključno obrestno mero

STA / S.R.
2. 5. 2013, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svet Evropske centralne banke (ECB) je na današnjem zasedanju v Bratislavi v skladu s pričakovanji znižal ključno obrestno mero za območje evra za 0,25 odstotne točke na 0,5 odstotka.

Thinkstock

Gre za novo rekordno nizko vrednost. ECB je znižala tudi obrestno mero za mejno posojanje, in sicer za 0,5 odstotne točke na en odstotek, medtem ko je obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti ostala nespremenjena pri nič odstotkih.

Predsednik ECB Mario Draghi bo, kot je to običajno, razloge za odločitev predstavil na novinarski konferenci, ki se bo začela ob 14.30 uri.

V besedah Draghija bodo sicer analitiki iskali predvsem morebitne signale, da bi lahko ECB razmišljala tudi o dodatnih korakih za krepitev gospodarskega zaupanja v območje evra. Med njimi bi lahko bili novi ukrepi za spodbujanje posojilne aktivnosti poslovnih bank.

Današnje znižanje ključne obrestne mere je sicer že četrto, odkar je vodenje ECB novembra 2011 prevzel Italijan Draghi. K potezi je sicer najverjetneje pripomogla predvsem slaba slika evrskega gospodarstva in padajoča inflacija.

Ključna obrestna mera za območje evra se je pri 0,75 odstotka nahajala od julija 2012.